Radio Spazio deluje v Vidmu že 30 let

Piše: Danilo Čotar

Vsak dan ponuja tudi oddaje v slovenščini

Radio Spazio praznuje letos 30. obletnico delovanja. Ob tem se spominja preteklosti in se ozira v prihodnost. Škofijska radijska postaja je začela poskusno oddajati v začetku leta 1993, uradno odprtje pa je bilo v nedeljo, 10. oktobra istega leta, simbolično, prav na dan družbenih medijev.

Prvi ravnatelj msgr. Duilio Corgnali se je na praznovanju 30. obletnice spominjal, kako se je vse začelo s potresom 6. maja 1976. V odborih, ki so delovali v šotorskih in barakarskih naseljih, se je pojavila potreba po krajevni radijski postaji, ki bi v sodelovanju z ljudmi pripovedovala o obnovi in ponovnem rojstvu Furlanije. Videmska škofija je že sledila popotresnim dejavnostim s svojim dokumentacijskim centrom in je potem v okviru V. videmske sinode (1983–1988) potrdila možnost ustanovitve škofijske radijske postaje. To je bil odgovor na navodilo same sinode, ki si je želela večjo prisotnost medijev v škofiji.

Ponudila se je priložnost za odkup radijske postaje Radio Spazio 103, ki je oddajala iz Čente. Škofija si je potem prizadevala, da pridobi še nove frekvence, ki bi krile čim več ozemlja. Leta 2001 so odkupili tudi goriški frekvenci 97,5 in 91,9 Mhz, ki sta pripadali nekdanjemu Ljudskemu radiu, a ju goriška nadškofija ni mogla več vzdrževati. Voditelji slovenskih oddaj smo se oglasili z željo, da bi nov lastnik Radia Spazio ohranil oddaje v slovenščini, s katerimi smo pričeli že davnega leta 1977 na Ljudskem radiu. Upravitelji so predlog z veseljem sprejeli in julija 2001 so že stekle enourne slovenske oddaje, ki so bile na sporedu od ponedeljka do petka. Nazadnje so začeli poleti 2008 pripravljati oddajo Okno v Benečijo sodelavci iz Videmske pokrajine. Na sporedu je ob sobotah s ponovitvijo v nedeljo. Tako imamo slovenske oddaje vse dni v tednu, vedno od 20. do 21. ure. Spored slovenskih oddaj, ki so slišne tudi na spletu pod naslovom www.radiospazio103.it, že dolgo let objavlja tednik Novi glas. Od vsega začetka potekajo oddaje tudi v furlanščini in zadnja leta jih je vedno več.

Radio stalno obnavlja opremo in tehniko ter skuša biti v koraku s časom. Zanimivo je tudi, da radijski medij v Italiji ohranja močno priljubljenost in beleži celo porast poslušalcev. Uradno praznovanje 30-letnice delovanja je bilo oktobra in nanj so bili povabljeni tudi sodelavci slovenskih oddaj.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme