Tržaška

“Radi bi se udeležili takih natečajev, kjer bi se lahko pomerili s skupinami, ki so nam podobne”

“Radi bi se udeležili takih natečajev, kjer bi se lahko pomerili s skupinami, ki so nam podobne”

Piše Urška Petaros / Skupina Anakrousis po pomembnem uspehu na zborovskem tekmovanju Seghizzi

Tržaška vokalna skupina Anakrousis je na 58. mednarodnem zborovskem tekmovanju Seghizzi v Gorici prejela kar dve nagradi: posebno nagrado za vokalne skupine in drugo nagrado v kategoriji priredb pop in jazz glasbe. Mladi pevci seksteta Anakrousis vadijo v Gropadi pod mentorstvom Jarija Jarca. Kljub velikemu uspehu pa ne spijo na lovorikah, ampak se že aktivno pripravljajo za naslednje izzive.
Ob uspehu na zborovskem tekmovanju Seghizzi smo se odločili, da se pogovorimo s podpredsednico in pevko v zboru, Jasno Gornik.

Jasna, čestitamo za uspeh. Ste ga pričakovali?
Če sem iskrena, smo pričakovali kakšno nagrado, saj smo med letom vložili veliko truda in smo dosti vadili. Večkrat smo tudi odpotovali do Ljubljane, da bi slišali nasvete ljubljanskih strokovnjakov. Vedeli smo, da smo pevsko dosegli, kar se je dalo, ampak gotovo nismo pričakovali zlate medalje in plakete pri posebni nagradi za vokalne skupine. V kategoriji jazz in lahka glasba pa smo sicer upali v prvo nagrado, vendar je treba priznati, da je bil filipinski zbor Regina Coeli na visokem nivoju in njegova zmaga je bila zaslužena.
Kako ste se pripravljali na tekmovanje?
Na tekmovanje smo se pripravljali z veliko voljo do dela. Želeli smo preseči svoje dosedanje zmogljivosti in narediti korak dlje. Imeli smo vsaj tri vaje na teden. Vadili smo postopoma: najprej vsak posameznik z dirigentom, nato po parih, po tercetih in na koncu vsi skupaj. Ko smo postavili solidno strukturo, smo začeli dajati pozornost mikrodinamiki, poudarkom, ritmu in nazadnje še gibom in koreografiji. V zadnjih dveh tednih smo bili trikrat v Ljubljani, poslušal nas je pevec in dirigent Matej Virtič iz skupin A-kamela, BeeGeesus in Bassless, ki je predvsem poudarjal pomembnost ritma. V Trstu pa sta nam pomagala Martina Feri v izraznosti in Marko Sancin v intonaciji. Naj se jima tudi tukaj toplo zahvalimo za pomoč.
Ob pevskem nastopu ste imeli tudi koreografijo. Kdo je poskrbel zanjo?
Za koreografijo smo poskrbeli sami, sicer veliko bazo so postavili Erik Solinas (tenor), Nicole Gustini (2. sopran) in Erika Labiani (1. sopran). Kasneje smo ostali (Matija Kralj, Jari Jarc in jaz) še dodajali malenkosti.
Kateri program ste izbrali za tekmovanje?
Program, ki smo ga izbrali, se je stopnjeval v težavnosti, vse skladbe pa so bile pet- ali šestglasne. Pri šestglasnih skladbah se nam je na odru pridruži tudi dirigent Jari Jarc in pel z nami. Najprej smo zapeli Gaberjevo Torpedo blu in Vodopivčevo Ne čakaj na maj. Sledili sta zahtevnejša Chili con carne skupine The Real Group, končali pa smo z Un bacio a mezzanotte skupine Quartetto Cetra.
Letos so organizatorji nekoliko spremenili način tekmovanja.
Tako je. Letos ni bilo polfinala, finala in Grand Prixa, ampak le finale, nato Grand Prix in zvečer še Gala koncert. Na Grand Prix se uvrsti samo prvouvrščeni zbor iz vsake kategorije. Ker je v finalu zmagal zbor s Filipinov, nismo bili sprejeti na Grand Prix, kljub temu pa so nas izbrali, da smo zvečer zapeli na Gala večeru med najboljšimi zbori na tem tekmovanju Seghizzi.
Ste ena redkih skupin pri nas, ki se ukvarja izključno z lahkotno, jazz, a cappella glasbo. Zakaj ste se odločili za to zvrst?
Jazz in lahka glasba sta takšni zvrsti, ki pri nas nista zelo razširjeni. Veliko zborov se pri nas ukvarja s klasično in renesančno glasbo, večina tudi z ljudsko. Mi smo se pred desetimi leti odločili prav za to zvrst, ker je ni bilo v zamejstvu, poleg tega pa nam je taka zvrst zelo všeč, seveda. Navdušuje nas, da je v 21. stoletju ta zvrst res zelo popularna v svetu. Obstaja ogromno izvrstnih skupin, ki se z njo ukvarja. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

02.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!