Rada bi se dotaknila duše poslušalcev

Piše: Karlo Nanut

Tijana Borić ima devetnajst let in je srbskega porekla, a je obiskovala vse stopnje slovenskih šol v Gorici. Po nižji srednji šoli Ivan Trinko se je vpisala na trgovski zavod Žiga Zois, kjer končuje zadnji letnik. Po kratki izkušnji in po uspehu na reviji Talent show je postala znana v svetu glasbe s psevdonimom Tish. Spoznali smo jo in z njo poklepetali.

Kako si preživljala te tedne in mesece v času karantene? Je bilo to obdobje zate negativno?
Po eni strani je bilo negativno, ker je glasba, s katero se rada ukvarjam, večkrat tudi timsko delo in na daljavo ni vedno mogoče sodelovati v najboljši meri, vse se upočasni. Zdaj pripravljam nov album in nov CD, ki bo izšel letos decembra ali v začetku naslednjega leta, a delo gre počasneje, kot sem si mislila. Jaz sem pač v Gorici, moji sodelavci pa v Milanu. Pozitivna plat karantene je ta, da delam sama doma, sem zaprta v svoji sobi in ustvarjam, kar me zelo veseli, a zahteva tudi precej časa in napora. Gotovo se ne dolgočasim. Seveda pogrešam tudi koncerte in stik s publiko, saj prav glasba v živo mi daje največ zadoščenja.

S čim se ukvarjaš poleg glasbe?
Sem v zadnjem razredu trgovske šole Žiga Zois v Gorici in zdaj se pripravljam na maturo, ki jo bomo morali opraviti po spletu. Upam, da bo šlo vse v redu. Zaradi glasbe sem morala lansko leto biti več časa zdoma in sem praktično “izgubila” šolsko leto. Zdaj hočem nadoknaditi izgubljeno.

Kakšni so bili začetki in kdaj si se pravzaprav odločila, da se boš preizkusila v svetu glasbe?
Pri petih letih sem se začela učiti violino in v šoli sem vedno sodelovala pri šolskem zboru. To je bil zame konjiček in sem se zelo zabavala, nikoli pa nisem mislila, da bo glasba postala tudi moje delo. S prijatelji sem že prej sodelovala v band skupini in igrala po “šagrah” oziroma raznih lokalih na Goriškem. Začela sem tudi študirati petje na glasbeni šoli, in ko so poslali moj posnetek na talk show Amici v Rim, so me nepričakovano poklicali in povabili na sodelovanje.

To je bil tvoj prvi uspeh? Kako si to doživljala?
Zelo čudno sem to doživljala in sem se morala precej potruditi, saj sem morala živeti leto dni v Rimu. Bila sem tudi zelo zaskrbljena, ker sem mislila na prijatelje, starše, na šolo. Morala sem namreč “prenesti” šolsko leto. Vseeno je bilo to lepa izkušnja, ki mi je dovolila, da sem se ukvarjala s tem, kar mi res ugaja in kar mi je pri srcu.

Ali študiraš še naprej violino ali kak drug inštrument?
Seveda, še vedno nadaljujem študij, pravzaprav zdaj igram tudi violo. To je bil “podstavek”, saj je violina popoln inštrument, ki mi je omogočil, da sem se potrudila in si pridobila znanje, ki mi je služilo, da sem lahko igrala tudi kitaro, klavir in bas.

Kje se navdihuješ pri ustvarjanju glasbe in kdo piše tvoje pesmi?
Melodije in tekste pišem sama. V glavnem pišem pesmi v angleščini, ker stanujem v Gorici, kjer imam prijatelje, a sem srbske narodnosti in imam vsepovsod sorodnike: v Italiji, Sloveniji, Avstriji, Srbiji itd. in zato bi hotela, da bi me vsi razumeli.

Koliko osebnega je v tvojih pesmih?
Največ pišem ljubezenske pesmi in zato so tu predvsem moje ljubezenske želje, izkušnje.

Katera je tvoja največja želja?
Moja največja želja je, da pridem čim dlje s svojo glasbo, da se ne ustavim le na komercialni plati, ampak da se bodo moje pesmi resnično dotaknile duše poslušalcev.

Katera je tvoja najljubša pesem?
Moja najljubša pesem je Casino, mogoče prav zaradi tega, ker je prva pesem, ki sem jo napisala.

Katero glasbo in katere znane pevce redno poslušaš?
Poslušam skoraj vso glasbo, vse mi ugaja. Najbolj me navdihujejo pesmi angleške pevke Amy Winehouse, ki je bila judovskega izvora in se je preizkusila v različnih glasbenih zvrsteh.

Kako bi imenovala glasbo, ki jo poješ?
Moje prve pesmi so tipične pesmi pop glasbe, a zdaj z novim CD-jem sem se približala bolj afroameriški glasbi, kot so soul, blues in jazz.

S kom sodeluješ pri izdaji svojih pesmi?
Imam skupino, s katero sem podpisala pogodbo in me spremlja. Sem stalno v stiku z njimi in mi pomagajo pri ustvarjanju in izdajanju pesmi.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?
Moje želje so, da bi čim prej končala šolo in se lahko posvetila glasbi in temu, kar me res zanima.

Kaj bi povedala vsem tistim mladim, ki bi si želeli postati pevci?
Mladim pevcem in pevkam bi rada povedala, da sta v življenju poleg sreče pomembna trud in vztrajnost pri tem, kar si kdo želi in za kar čuti privlačnost. Sreča se te lahko dotakne, a če se ti ne potrudiš, bo vse zaman.

Hvala, draga Tijana, bralci Novega glasa se pridružujejo čestitkam za tvojo glasbeno dogodivščino in želijo, da bi te lahko čim prej videli na naših odrih in doživeli to, kar nam iz srca hočeš darovati. Res imaš veliko talentov!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme