Puccinijeva Turandot in Verdijev Rekviem

Piše: Davorin Devetak Fotografije: F. Parenzan

Dvojni program ob sklepu sezone tržaškega Verdija

V petek, 12. maja, ob 20.30 bo premiera zadnje Puccinijeve opere Turandot, ki sklene letošnjo tržaško operno sezono. Režiser Davide Garattini Raimondi je že pred leti v Verdiju uprizoril zadnjo, (dramaturško) nezaključeno, a glasbeno dovršeno opero Giacoma Puccinija iz leta 1924. Takrat je delo režiral skupaj s Katio Ricciarelli in oba sta vzporedno uprizorila, za začetek sezone 2019/2020, še Verdijevo Aido.

Dirigent letošnje majske premiere je španski mednarodni talent Jordi Bernàcer, zbor vodi Paolo Longo. Eksotično orientalsko pravljico, v kateri se navzkrižne ljubezni usodno krešejo, podoživljajo nekateri glasovi, ki jih že poznamo iz prejšnje “covidne” izdaje: hrvaška sopranistka Kristina Kolar v vlogi hladne princese Turandot, francosko-tunizijski tenorist Amadi Lagha kot Calaf in Saverio Pugliese kot Pang. Prvoomenjena solista in krasna ruska interpretka Liù, Ilona Revolskaya, so izkazali veliko uglašenost na zelo dobro obiskani petkovi predstavitvi Puccinijeve opere, ki so se je udeležili tudi dirigent Bernàcer, režiser Garattini Raimondi in intendant Giuliano Polo. Pevci druge zasedbe so nemška sopranistka Maida Hundeling (Turandot), Carlo Ventre (Calaf) in Angela Nisi (Liù). Timurja bosta igrala Marco Spotti v prvi in Gabriele Sagona v drugi zasedbi. Ping bo Nicolò Ceriani, Pong pa Enrico Veglia, Cesar Altoum bo Gianluca Sorrentino, Mandarin pa Italo Proferisce.

Predstavili so tudi pevke hišnega zbora, ki bodo zapele vlogo prve (Federica Guina in Anna Katarzyna Ir) in druge služkinje (Luisella Capoccia in Silvia Verzier); domača pevca Massimo Marsi in Roberto Miani bosta izmenično Perzijski princ. Scenograf in lučkar Paolo Vitali je že sodeloval pri uprizoritvi iz leta 2019, kostumograf je Danilo Coppola, sodelujeta še otroški zbor I Piccoli Cantori della Città di Trieste, ki ga vodi Cristina Semeraro, in pihalni orkester Civica Orchestra di Fiati G.Verdi – Città di Trieste. Ponovitve prve zasedbe bodo v nedeljo, 14. maja (ob 16h), petek, 19. maja (ob 20.30), in nedeljo, 21. maja (ob 16h), druge ekipe pa v soboto, 13. maja (20.30), in soboto, 20. maja (16h).

Izredni koncert Živio, Verdi – Messa di Requiem

V Dvorani De Sabata je intendant Polo predstavil še dobrodelni koncert, posvečen skladatelju Giuseppeju Verdiju, ki bo v sredo, 17. maja, ob 19h. Na sporedu bo sloviti Rekviem, ki ga je Verdi leta 1874 posvetil pisatelju Alessandru Manzoniju ob prvi obletnici smrti. Tržaško gledališče se je hvalevredno vključilo v nacionalno akcijo Viva Verdi, ki sta jo sprožila ministrstvo za kulturo in združenje italijanskih liričnih fundacij (javnih opernih hiš) ANFOLS za zbiranje sredstev z namenom nakupa in javne namembnosti skladateljevega muzeja v kraju Sant’Agata di Villanova sull’Arda. Domači orkester bo vodil Tržačan Alessandro Vitiello, zbor Paolo Longo, kot solisti bodo nastopili: sopranistka Angela Nisi, mezzosopranistka Isabel De Paoli, tenorist Amadi Lagha in basist Gabriele Sagona.

Verdijev Rekviem spada v svetovno zakladnico. Sam sem, neuk, njegovo veličino prvič spoznal pred mnogimi leti v čudovitem slovenskem, “prekmurskem” filmu srbskega režiserja Žike Pavlovića Let mrtve ptice (1974) po scenariju Branka Šömna, na kar me je opozoril goriški filmski kritik Sandro Scandolara. Obeta se torej posebna estetska izkušnja in solidarnostna gesta.

Vstopnice tako za Rekviem kot za opero Turandot stanejo od 30 do 15 evrov in se lahko naročijo po spletu prek Vivaticket ali pri blagajni Teatra Verdi. Za informacije: telefon zelena številka 800 898 868 ali spletna stran www.teatroverdi-trieste.com.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme