Psihološki besednjak (1)

Piše: Veronika Lokar

PRIMARNA MATERINA SKRB (primary maternal preoccupation).

To je značilno psihološko stanje, ki se pojavi v ženski med zadnjimi meseci nosečnosti in v prvih tednih po rojstvu otroka.

Izraz je prvič uporabil angleški otroški zdravnik in psihoanalitik Donald Winnicott (1896-1971), zato da bi opisal posebno naravnanost matere, ki jo zaznamuje velika občutljivost, ko začasno postavi sebe na stran in usmeri vso pozornost in razpoložljivost na novorojenčka. Z njim se identificira, se mu prilagaja, poskrbi za njegove telesne in čustvene potrebe, empatično sprejema njegove fantazije in izkustvena stanja.

Primarna materina skrb, ki se konkretno izraža preko kvalitetnega dojenja, ljubečega pogleda in nagovarjanja, nežnega dotikanja in čvrstega držanja v naročju, elementarnih fizičnih in zvočnih igric, usklajenega spremljanja pri uspavanju in prebujanju itd., je izrednega pomena, saj nudi otroku neko osnovno olajševalno in spodbujajoče okolje, v katerem lahko ta mirno razvija svoj prirojeni potencial.

Preko takega psihološkega stanja postavlja mati, ne da bi se tega zavedala, temelje otrokovi osebnosti in gradi v njem občutek osnovne varnosti in zaupanja v svet. Neprekinjena nega in oskrba tega tipa dovoljuje dojenčkov kontinuiran emotivni razvoj in jamči njegovo mentalno zdravje.

Pri tem procesu je pomembno, da se mama (ali drug primarni skrbnik) počuti dobro, da se vede spontano in pristno, da obdrži zaupanje vase in v svojo intuicijo.

V primeru, da jo pestijo skrbi in pretirane negotovosti, naj o tem spregovori z nekom, ki jo razume in podpira, ne da bi deloval pokroviteljsko. Ko se kaj zatakne, pa naj ne pozabi, da je njen odnos z novorojenčkom edinstven in da ga postopoma gradita oba z vzajemnim vsakdanjim spoznavanjem. Mama ne sme biti perfektna, ampak le “zadovoljiva” (Winnicott: “good enough mother”), vsak neuspeh ali spodrsljaj pa se na srečo zlahka tudi popravi!

Veronika Lokar

Psihologinja in psihoterapevtka

verlokar@gmail.com

Preberi tudi

Psihološki besednjak (19)

Psihološki besednjak

Psihološki besednjak (18)

Psihološki besednjak

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme