Prvo ime je Kristjan Čeh

Piše: HC

Svetovno prvenstvo v atletiki

V mestu Eugene v Oregonu, ki velja za središče kraljice športov v ZDA, se je v nedeljo končalo dvotedensko svetovno prvenstvo v lahki atletiki. Bil je to dogodek s številnimi vrhunci in več svetovnimi rekordi, četudi smo morda nekoliko pogrešali zvezdniške zgodbe in osebnosti, ki so zaznamovale nekatere prejšnje izvedbe tovrstnih tekmovanj.

V pričujočem zapisu bomo zato izpostavili edino slovensko kolajno, zlato odličje metalca diska Kristjana Čeha. To je bila šele druga slovenska zlata medalja v zgodovini samostojne države in skupno šesta na svetovnih prvenstvih. Doslej je bil zlat le Primož Kozmus v metu kladiva v Berlinu leta 2009. Čeh je v Eugenu osvojil zlato kolajno z 71,13 metra, rekordom prvenstev. Za njim sta se, s precejšnjim zaostankom in daljavo pod 70 metri, uvrstila Litovca Alekna in Gudžius. 23-letni slovenski orjak s Ptuja je visok 206 centimetrov, dosegel je prvo res odmevno medaljo na članski ravni. Sredi noči je nastavilo budilko veliko rojakov, da bi spremljalo nastop tega marljivega velikana iz kmečke družine, študenta agronomije, ki je zaposlen v slovenski vojski in je dodobra potolažil Slovenijo v dneh, ko je kolesar Tadej Pogačar po dveh skupnih zmagah predal prestol na Touru Dancu Jonasu Vingegaardu.

Najboljši slovenski atlet zadnjega obdobja in zdaj najboljši metalec diska na svetu je bil na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu peti. Zanimivo, takrat je bil brez trenerja, po koncu sezone pa se je dogovoril za sodelovanje z Gerdom Kanterjem, nekdanjim vrhunskim estonskim atletom, ki je bil v metu diska tudi svetovni prvak. Čeh je letos neporažen tudi v diamantni ligi. To poletje, konec avgusta, bo nastopil kot debitant še na evropskem prvenstvu v Münchnu, ki so ga pred dvema letoma zaradi pandemije preložili.

Lepega dosežka se v slovenskem taboru veselijo tudi ob četrtem mestu Tine Šutej v skoku s palico, pomembno pa je tudi sedmo mesto Anite Horvat v teku na 800 metrov. Dokaj skromen pa je glede na pričakovanja izplen italijanske odprave v ZDA. Zmanjkali sta sicer dve možni kolajni zaradi odpovedi poškodovanega Marcela Jacobsa, olimpijskega prvaka v teku na 100 metrov in v štafeti. Edino zlato medaljo je prispeval prav zadnji dan v hitri hoji na razdalji 35 kilometrov Massimo Stano, drugo odličje, bronasto, pa je osvojila Elena Vallortigara v skoku v višino.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme