Prvi biseri simfonične sezone 2023

Piše: Davorin Devetak Fotografije: Teatro Verdi, Davorin D.

TrstVerdijevo gledališče

Simfonična sezona 2023 tržaškega opernega gledališča Verdi je v polnem teku. Doslej so bili na sporedu v krasni veliki dvorani štirje koncerti, prava poslastica za vsa ušesa in okuse. Začelo se je z izvrstnim romantičnim programom, ki sta ga zaznamovala mednarodno uveljavljeni nemški dirigent Hartmut Haenchen in brazilski virtuoz na čelu Antonio Meneses. Program je obsegal deli Carla Maria von Webra in Roberta Schumanna ter šesto Beethovnovo simfonijo, Pastoralo. Kdor je prisostvoval izvajanju čelista, ki je sodeloval z največjimi evropskimi dirigenti, in hišnemu orkestru, ni mogel prehvaliti izjemnega uvodnega koncerta.

Lahko pa smo poslušali in občudovali izvedbe nadaljnjih koncertov. Drugi koncert 12. septembra s kanadsko zvezdo pianistko Angelo Hewitt je obsegal izključno dela Wolfganga Amadeusa Mozarta. Slovita koncerta za klavir in orkester, K 488 in K 466, je uvedel ravno tako znani Rondo, tudi ta za klavir in orkester, K 382. Slednji, izvorno mišljen kot dodatek k večji skladbi, je v resnici veliko samostojno delo, v katerem se kaže ves magični estro Salzburžana. Pianistka in obenem dirigentka se je graciozno igrala s tipkami, z vsemi niansami Mozartove neizmerne domišljijske ustvarjalnosti, v pavzah je suvereno vodila, kar s stola, orkestraše, se od časa do časa empatično spogledovala z občinstvom in tako ustvarjala emocijski stik med dvorano in odrom, med poslušalci, izvajalci in sijajno Mozartovo prezenco. To se je kazalo pri obeh koncertih: v prvem bolj razposajena, razigrana in tudi ironična interpretacija, v drugem bolj dramatična, sanjska in upočasnjena, tako v solističnih nastopih klavirja kot tudi pri spremljanju in dialogu z orkestrom. Priznana virtuozinja, ki ima v izvajalskem opusu vse Bachove skladbe za klaviature, se je po bučnem sprejemu v dvorani srečala z odhajajočim občinstvom v foyerju in pozdravila vse, ki so to želeli.

Koncerta 9. in 12. septembra sta bila vključena tudi v novi FESTIVAL di TRIESTE – Il Faro della Musica, ki je na pobudo združenja Società dei Concerti di Trieste od 5. do 12. septembra zaobjel vse mesto: Gledališče Verdi, avditorija Hiše glasbe in Rai, zasebne lokacije, konzervatorij Tartini, kavarno sv. Marka, muzej Sartorio. Tržaško koncertno društvo že napoveduje pestro novo koncertno sezono 2023/2024 od 13. novembra do 29. junija: kar štirinajst koncertov v Verdiju, štiri koncerte stare glasbe Wunderkammer in šest med glasbo in umetnostjo po mestnih muzejih, tri božične in štiri poletne tudi izven Trsta. Vse informacije za vpis v društvo in o koncertih se dobijo na spletni strani www.societadeiconcerti.it.

Na tretjem koncertu 16. septembra sta bila osrednja protagonista izraelsko-ameriški mojster violine in viole ter obenem dirigent Pinchas Zukerman in mlajši virtuoz Giovanni Andrea Zanon, ki je komaj dveleten začel študij violine, štirileten pa je že obiskal padovski konservatorij C. Pollini (kot najmlajši v Italiji) in diplomiral pri petnajstih z odliko na beneškem konservatoriju Benedetto Marcello. Izredno uigrano in mogočno sta izvajala koncert Johanna Sebastiana Bacha za dve violini in orkester, BWV 1043, ter Mozartovo Koncertno simfonijo za violino in violo, K 364. Razvil se je svojski dialog med mlajšim, še žuborečim talentom in zrelim, spokojnim glasbenikom, ki mu je bil tudi mentor na specializaciji v ZDA. Uvodoma je Zukerman dirigiral Simfonijo št. 49 (La passione) Franza Josepha Haydna, ki je pokazala res srečno roko Verdijevega orkestra.

Prejšnjo soboto sta na četrtem koncertu ameriški dirigent Kevin Rhodes in čelist Ettore Pagano izvajala Čajkovskega (simfonične skladbe za čelo in orkester) in Rahmaninova (Simfonija št. 2, op. 27). Naslednji petek, 29. septembra, ob 19.30 bo peti koncert v znamenju sodobne in poznoromantične glasbe (Berio, Glazunov, Milhaud in R. Strauss) pod taktirko mladega belgijskega dirigenta Ayrtona Desimpelaera (letnik 1990), s saksofonistom Federicom Mondelcijem in z dirigentom zbora Verdija Paolom Longom. Šesti koncert bo v petek, 6. oktobra, ob 19.30. Ob še mlajšem belgijsko-ameriškem dirigentu, pianistu in skladatelju Giuliu Ciloni (1995) bosta v ospredju violinistka Francesca Dego in pianist Alessandro Taverna s programom von Webra, Felixa Mendelssohna-Bartholdyja (Koncert za violino, klavir in godala, MWV O 4) in Beethovna (Osma simfonija). Na sedmem koncertu v petek, 13. oktobra, ob 19.30 bo nastopil srbski violinski virtuoz Stefan Milenković z dirigentom Francescom Ivanom Ciampo: na sporedu Koncert za violino in orkester, op. 77 Johannesa Brahmsa in Šesta simfonija, op. 74, Patetična Petra Iljiča Čajkovskega. V prav tako velikem slogu bo zadnji, osmi koncert simfonične sezone, ki se bo odvijal v izrazito lokalnem okolju v petek, 22. decembra, ob 19.30. Po dolgem času bo v Trstu nastopil pianist evropskega slovesa Massimo Gon, rojen v Štarancanu, diplomant in profesor na Tartiniju. Dirigent bo Enrico Calesso, Trevižan, ki je študiral na Dunaju z Urošem Lajovcem in je novi glasbeni direktor Verdija za naslednja štiri leta. V novi operni sezoni bo dirigiral Straussovo Ariadno na Naksosu (februarja) in Rossinijevo Pepelko (aprila). Program bo obsegal Glasbo za Itala Sveva za simfonični orkester tržaškega skladatelja Giulia Viozzija, Schumannov Koncert za klavir in orkester, op. 54 ter Mahlerjevo Prvo simfonijo, Titan.

Za informacije, rezervacije in nakup vstopnic je na razpolago blagajna Verdijevega gledališča na zeleni številki 800 898 868, e-pošti boxoffice@teatroverdi-trieste.com, spletni strani www.teatroverdi-trieste.com. Možen je nakup prek spleta na Vivaticket. Za mlade (pod 34. letom) veljajo res ugodni pogoji za nakup posameznih vstopnic ter abonmaja operne in baletne sezone 2023/24, ki se začne 2. novembra s Puccinijevo Manon Lescaut, decembra pa bo Mozartova Čarobna piščal

 

Na prvi fotografiji: 3 . koncert v gledališču Verdi – Pinchas Zukerman in Giovanni Andrea Zanon (foto Teatro Verdi)

Na drugi fotografiji: Kanadska virtuozinja Angela Hewitt se je po koncertu srečala z navdušenim občinstvom (foto Davorin D.)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme