Prva slovenska kulturna ambasada v Italiji

Piše: Tamara Mizerit

Projekt Art Circle

Na domačiji Edija Kebra na Ceglem je bilo v torek, 10. oktobra 2023, uradno odprtje prve slovenske kulturne ambasade v Italiji, sicer dvajsete po vrsti v okviru projekta Art Circle, ki je bil sicer zasnovan že leta 1997 pod imenom MMMArt. Krog umetnosti je mednarodni festival vizualnih umetnosti, ki se v regijah Goriška brda, Vipavska dolina in na Krasu izvaja že od leta 2011, ko so na kmetiji Klinec odprli prvo, poljsko ambasado. Umetniški krog je mišljen kot simbol povezovanja, prepletanja vsebin in sodelavcev različnih socialnih mrež, ki so vključeni v ta projekt, ključni povezovalni del kroga pa so kulturne ambasade, posebna oblika umetniških rezidenc, kjer se združujejo umetniki z vsega sveta, vinarji in ponudniki turističnih storitev ter predstavniki različnih veleposlaništev v Sloveniji. Umetniki skupaj ustvarjajo na področjih sodobnih vizualnih umetnosti, kiparstva, slikarstva, grafike, keramike in fotografije. V krog umetnosti je vključenih že 17 kulturnih ambasad iz 17 držav sveta, začenši s Poljsko, nato so se pridružile še Italija, Avstralija, Nemčija in Švedska. Mednarodna sodelovanja potekajo čez celo leto v Sloveniji in državah, ki imajo odprto kulturno ambasado. Umetniških del je že preko 500, in kot je dodal umetniški vodja projekta Klemen Brun, si želijo, da bi se število kulturnih ambasad povečalo na 25 prav za leto Evropske prestolnice kulture 2025. Ponosni so, da nadaljujejo z odpiranjem novih kulturnih ambasad in si s tem bolj in bolj utrjujejo pozicijo v mednarodnem kulturnem prostoru. Naj se krog vrti in vrti!

Lansko leto je bil projekt prvič popeljan čez državno mejo, v zamejstvo, v Italijo, točneje na agriturizem Klanjscek Wine&Stay na Oslavju, kjer so gostili umetnike iz Poljske.

Popoldanski program na kmetiji Keber se je pričel s slovensko himno, ki jo je na violino izvrstno zaigrala Athena Picech, nato je zbrane nagovorila Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, ter Kristjan Keber, ki je prisotne skupaj s sestro Veroniko pozdravil kot gostitelj projekta. Krminsko občino je zastopal podžupan Fabio Russiani, župan Občine Brda Franc Mužič je čestital gostiteljem in vsem, ki so del tega velikega projekta. Prisotne, med katerimi je bil tudi generalni slovenski konzul v Trstu Gregor Šuc, sta nagovorila še slovenski veleposlanik v Rimu Matjaž Longar in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon- Ta se je, med drugim, spomnil tudi lansko leto preminulega Etka Tutte, ki je bil med pobudniki in ustanovitelji celotnega projekta, vizionar in odličen umetnik.

Po slovesnem odkritju table na pročelju stavbe Kebrove domačije je sledila zdravica z odličnimi vini gostiteljev, za izvrstne prigrizke pa je poskrbela gostilna Pri Lovcu iz Subide. Preden smo se spustili v kletne prostore, smo si med sprehodom po vrtu Kebrove domačije lahko ogledali dela treh umetnikov, Tomaža Milača, Gregorja Pratnekerja in Vesne Davidovič, ki tu že teden dni ustvarjajo. Niso pa edini, kajti trenutno je na dvanajstih lokacijah med Brdi, Vipavsko dolino in na Krasu 37 umetnikov z vsega sveta. Dela, ki so nastala na teh kolonijah, so bila razstavljena v petek, 13. oktobra 2023, v prostorih Lokarjeve galerije v Ajdovščini.

Kulturne ambasade so edinstvena oblika umetniške rezidence in združujejo umetnost, diplomacijo in lokalno okolje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme