Prva lovorika za združeno ekipo Slovolley

Piše: HC Fotografije: W. Rusich (Slosport)

Deželni pokalni naslov C lige

Veliko zadoščenje za našo športno srenjo predstavlja deželni pokalni naslov C lige, ki se ga je v nedeljo, 5. februarja 2023, v Lauzaccu na Videmskem veselila združena moška odbojkarska ekipa Slovolley Zadružna kraška banka. Goriško-tržaška slovenska reprezentanca je v sobotnem polfinalu s 3 proti 1 ugnala Mortegliano, v tekmi za prvo sezonsko lovoriko pa je bila nato spet s 3 proti 1 boljša še od tržaškega Cusa, ki vodi na lestvici tretjeligaškega prvenstva. Mladi Tomaž Cotič pa tudi imenovan za najkoristnejšega igralca finala. Za oba nastopa ne moremo napisati, da je šlo zlahka, vendar so izbranci trenerja Lorisa Maniaja prevladali suvereno in z očitnim dokazom svoje moči.

Projekt Slovolley je sicer šele v povojih. Dejansko so se sestavili zadnji trenutek, sredi poletja, tako da so sezono začeli v veliki zamudi v primerjavi z ostalimi klubi. Toda izbor igralcev, med katerimi je več izkušenih (z veterani Kosmino, nekdanjim prvoligašem, podajalcem Hledetom in Kantetom na čelu) in nekaj mladih, je že od samega začetka narekoval določen optimizem. V finalni četveroboj deželnega pokala so se uvrstile najboljše štiri šesterke po jesenskem delu C lige, kar po uvodnih porazih za združeno vrsto ni bilo samo po sebi umevno. A z delom in uigravanjem so fantje polagoma postali ekipa, kar so navsezadnje pokazali v teh tekmah za biti ali ne biti, ko štejejo kakovost, izkušnje, hladnokrvnost, pa tudi složnost, kar je za ves projekt dobra novica. Pred zadnjim delom redne faze prvenstva ekipa, ki je odraz zlasti Olympie in Sloge Tabor, a pri njej sodelujeta tudi Soča in Naš Prapor, že deli drugo mesto prav z Morteglianom, o potniku v višjo B ligo pa bo itak odločal spomladanski play-off, ki bo poglavje zase.

Tvorci projekta, ki ga podpira Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, si želijo, da bi že v tej prvi sezoni po možnosti napredovali med drugoligaše, tudi da bi lahko v bolj mikavno prvenstvo spet privabili številne slovenske odbojkarje, ki igrajo po Italiji v polpoklicnih konkurencah (A2, A3 in B). Strokovni vodji moštva sta glavni trener Loris Manià, kot igralec dolgoletni prvoligaš in več sezon libero italijanske reprezentance, ter njegov pomočnik Ambrož Peterlin, ki po odhodu mladega podajalca Gianesellija včasih priskoči na pomoč postavi tudi v polju.

Skratka, resno zastavljen projekt z zaledjem tudi mladinskih selekcij, ki skupaj vadijo dvakrat tedensko v Repnu in dvakrat v Gorici, kjer igra ta povratni del C lige članska ekipa domače tekme v dvorani Mirka Špacapana v Kulturnem centru Lojzeta Bratuža.

Čestitke torej za pokal in srečno za končnico prvenstva!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme