Slovenija

Protesti zaradi strpnosti do nezakonitih migrantov!

Protesti zaradi strpnosti do nezakonitih migrantov!

Piše Marijan Drobež / V Sloveniji prihodnjo nedeljo lokalne volitve

V Sloveniji v nekaterih okoljih, tudi med predlagatelji kandidatk in kandidatov, zatrjujejo, da politične stranke ne bi smele nič opravljati na lokalnih volitvah, ki bodo v nedeljo, 18. novembra. Po njihovem naj bi namreč šlo za vsestransko opredeljene in samostojne ljudi, tudi preizkušene v življenju in delovanju, na katere politika nima vpliva, vsaj ne večjega oziroma odločilnega. Toda taka razmišljanja in naziranja so napačna in tvegam trditev, da mnoge kandidatke in kandidati za svojo izvolitev bodisi želijo ali pa pričakujejo pomoč ali pa vsaj soglasje te ali one politične stranke. Sicer pa je že iz predvolilnega dogajanja razvidno, kakšne so namere slovenske politike. Koalicijske in opozicijske stranke si najbolj trudijo osvojiti župansko funkcijo v enajstih mestnih občinah, pri čemer sta najpomembnejši in najbolj prestižni mesti županov mestnih občin Ljubljana in Maribor.
Navajam podatke o kandidatih in kandidatkah za funkcije v lokalni samoupravi, ki se ponujajo volivcem. Za županski položaj v eni izmed 212 slovenskih občin se bo pomerilo 588 kandidatov in 100 kandidatk. Med njimi jih 36 nima protikandidatov in zato jim je županska funkcija praktično že podeljena. Kar zadeva 11 mestnih občin, se v njih za županski položaj poteguje 87 kandidatov, med katerimi pa je samo 11 žensk. Največ županskih kandidatov za vodenje mestne občine je v Mariboru, kar 18. V mestni občini Murska Sobota imajo za funkcijo župana le dva kandidata. Med vsemi kandidati na lokalnih volitvah v Sloveniji je najstarejši 78-letni Tomaž Ogrin, ki na listi Zeleni Slovenije kandidira za župana mestne občine Ljubljana. Večni župani pa je vzdevek enajstih županov, ki vodijo občine že ves čas lokalne samouprave v samostojni Sloveniji, to je od prvih volitev leta 1994 dalje. Zdaj znova kandidirajo, “ker bi radi še naprej županovali”. Izviren je primer doktorice agrarnih znanosti Marije (Marinke) Osvald iz Šempetra pri Gorici. Tam je skupaj s svojim možem, dolgoletnim univ. prof. in agronomom dr. Jožefom Osvaldom, ustanovila lokalno listo Franca Kanglerja iz Nove ljudske stranke Slovenije. K razvoju Šempetra in Vipavske doline pa prispeva s tem, da obnavlja avtonomne vrtnine in druge kmetijske pridelke, ki so v preteklosti rasli in uspevali v Vipavski dolini.
Po končnih uradnih podatkih v Sloveniji na volitvah v nedeljo, 18. novembra, za mesta v mestnih in navadnih občinah kandidira skupaj 22.313 oseb, od tega 10.200 žensk in 12.113 moških.
V domači in mednarodni politiki pa obstajajo znani dogodki in nastajajo novi, nekateri celo dramatični, na katere se aktualna oblast komaj kdaj odziva. Boleča in za državo sramotna je ugotovitev Gorana Lukića iz delavske svetovalnice, ki jo je zapisal v sindikalnem glasilu Delavska enotnost. Prepričan je, “da so pritiski na delavce v Sloveniji postali tako nenormalni, da jih mnogi delavci sploh več ne opažajo. Marsikdo namreč te pritiske v svoji travmi ponotranji in se prav res začne obnašati, kot da je njegov šef, v resnici šef njegovega življenja. Prihaja celo do samocenzure, ko delavec sam nad sabo izvaja represivno izkoriščevalsko politiko. Mnogim delodajalcem se zaradi tega ni treba več prav dosti ukvarjati s samo represijo, temveč lahko samo še v miru štejejo denar”. Igor Gošte, novinar in pisatelj, pa je v kolumni, objavljeni v tedenskem magazinu Reporter, razmišljal o zaupanju v Sloveniji. Zatrjuje, “da nikoli ni zaupal komunistom, predvsem tisti večini, ki se je včlanila zaradi svojih koristi, položajev ali zato, da so se izživljali nad drugimi. Še nedolgo sem zaupal tistim, ki so pred razpadom SFRJ izstopili ali bili izključeni iz komunistične partije. Zdaj zaupam vse manjši skupini omenjenih, le kakšnemu posamezniku med njimi. Kajti njih ravnanje vse bolj postaja podobno njihovim nekdanjim komunističnim učiteljem”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

18.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!