Prostovoljci, graditelji miru

Piše: Kat

Gorica / Praznik prostovoljca 2023

Prostovoljci se vsak dan v različnih oblikah borijo za mir. Prostovoljci, graditelji miru je tudi tema letošnjega, drugega čezmejnega praznika prostovoljcev, ki bo potekal v soboto, 16. septembra, v Kulturnem domu. Ob tem prazniku se bodo organizatorji zahvalili vsem prostovoljcem za njihovo nesebično delo, hkrati pa bodo poudarili, da tisti, ki se posvečajo sočloveku, so ljudje sodelovanja in ne spora. Nenazadnje bo to odlična priložnost za okrepitev sodelovanja med različnimi krajevnimi organi in združenji, še posebno v vidiku EPK 2025.

Program praznika je ravnatelj škofijske Karitas Renato Nocera predstavil časnikarjem v četrtek, 7. septembra, v dvorani Dora Bassi v Gorici. 16. septembra bodo ob 9.30 najprej na vrsti pozdravi županov obeh Goric in goriškega nadškofa Carla Roberta Marie Redaellija, sledili bosta srečanji z Donatello Turri, ravnateljico Fundacije za socialno kohezijo iz mesta Lucca, in Rado Žarković, predsednico zadruge Zajedno iz Srebrenice, ki bo spregovorila o tem, kako se je na kraju grozljivega genocida nekaj žensk združilo in ustanovilo kmetijsko zadrugo, ki danes prideluje t.i. “Sadeže miru”. Moderator srečanj bo časnikar Ivan Bianchi. V nadaljevanju bodo navzoči prisluhnili pričevanjem prostovoljcev z obeh strani meje in najbolj zaslužni posamezniki bodo prejeli priznanje. Na sporedu bodo tudi glasbene točke, praznik pa bo zaključilo kosilo, ki ga bodo pripravili člani društva alpincev ANA. Dogodek, na katerem bodo izpostavili vse pomembnejšo vlogo dobrodelnih ustanov na ozemlju, organizira škofijska Karitas v sodelovanju z goriško selcijo alpincev, društvom gozdnih policistov, Rdečim križem in ustanovo Unitalsi, pa tudi s tednikom Voce Isontina, humanitarnim društvom Kid, Goriško območno Karitas, Društvom prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote Miren in drugimi ustanovami. Med pokrovitelji praznika sta tudi Občina Gorica in Mestna občina Nova Gorica

“Prostovoljci so v današnjem času bistvenega pomena,” je ob napovedi dogodka dejala Silvana Romano, odbornica na goriški občini, “ti ljudje darujejo sebe in svoj čas drugim”. Njihovo osrednjo vlogo sta izpostavila tudi župan Rodolfo Ziberna in podžupan Nove Gorice Anton Harej, ki je spomnil, da je Mestna Občina Nova Gorica tudi letos pridobila častni znak RS kot Prostovoljstvu prijazno mesto za podporo društvom in organizacijam, ki delujejo v javnem interesu, “to se je lepo pokazalo v času pandemije in v pomoči ljudem, ki živijo na področjih prizadetih od poplav.” Bogdan Vidmar, vikar za EPK 2025, je spomnil na besede papeža Frančiška, ki večkrat poudarja, kako pomembno je “hoditi skupaj za dosego skupnega cilja,”  – sodelovanje je še toliko bolj pomembno na področju prostovoljstva!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme