Prodajamo preteklost za masten denar

Z bližnjih pobočij in z makadamske ceste, ki se začenja kmalu pod Korado, je najprej zaznati temno zeleno razraščenost bršljana, ki se širi vsepovsod. Prerašča okna, zidove, kamnite oboke, lesene preklade, stopnišča, svinjake in kleti… V samoti nad briškimi vinogradi je postal bršljan edini gospodar. Gospodar vasice, ki je menda edino večje naselje v Brdih, ki je popolnoma prazno in zapuščeno… In neobljudeno. Slapnik. Do pred nekaj leti za naselje, ki šteje vsega skupaj sedemnajst hiš, skoraj nihče ni vedel. Zadnje mesece o Slapniku piše v vseh najpomembnejših časopisih, ob nedeljah pa dolge vrste radovednežev silijo med terase, grmičevje, zapuščene vinograde in sadovnjake.
Slapnik je bil v prejšnjem stoletju in še veliko prej, po pričevanju tistih, ki so odšli, srečna vas. Menda je bil celo ena izme najbogatejših vasi v Brdih, saj so prebivalci marone, vino in sadje prodajali v Italijo. Pripovedujejo, da so vaščani živeli v slogi, na sončnem pobočju, kjer je bilo podnebje milo, razgledi nebeško lepi, življenje pa ne pretirano težko. Nekdaj je vas štela 50, v najbolj živahnih obdobjih celo 80 prebivalcev, lastnikov hiš, ki propadajo, je 25, vrednost celotnega naselja pa je bila nazadnje ocenjena okoli milijona evrov.
Že leto in več se sušlja, pa tudi piše o srečnem naključju, ki je doletelo vas Slapnik. Srečno, če upoštevamo, kaj nam danes pomeni sreča. In če pomislimo, da živimo v časih, ko se uspeh meri v denarju in ko je zaslužek smisel vsemu. Vse kaže, da je neki tuj investitor, ki se ukvarja s snemanjem resničnostnih šovov, izvedel za Slapnik in nastal je projekt, ki naj bi v treh letih pripeljal do popolne preobnove vasice. Sedemnajst hiš naj bi naselilo 17 evropskih parov in prav toliko različnih držav, ti pa naj bi v treh letih obnovili hiše in prenovljena vas bi izgledala ravno taka, kot je bila pred sto leti. Seveda naj bi se pri obnovi strogo držali arhitekturnih značinosti vasi, ki so tipične za Furlanijo in Brda. Mednje spadajo zunanja stopnišča, kamniti okvirji oken in vrat, kamnite stopnice, leseni ganki z nadstrešjem in ozke ulice sredi kamnitih zidov. Sušlja se, da je med glavnimi pobudniki sam BBC, drugi spet omenjajo številne druge evropske televizijske hiše. Snemanje šova naj bi trajalo tri leta, BBC pa naj bi pripravil tudi znanstveno informativen dokumentarec o preobnovi starih vasi. Ko bo vsega konec, naj bi menda pari odšli, prenovljena vas pa naj bi postala razpršen hotel.
Slapnik, kljub temu da nam zveni nekoliko čudno, ime naglasujemo na drugem zlogu, se v pobočja Korade zajeda 360 metrov nad morjem, podnebje je blago, sonca ves dan na pretek, razgledi proti nižini in morju pa taki, da bi človek postal in pustil mislim, da gredo v daljave. Čutiti je, da so nekoč tu živeli lepo, v miru in da revščine vas ni poznala. Na izviru vrh vasi so med prvo svetovno vojno italijanski vojaki zgradili vodni zbiralnik, ki nosi letnico 1916. Še dandanes so vidni ostanki vodovodnih cevi. Leta 1985 je postal Slapnik spomenik nepremične kulturne dediščine lokalnega pomena.
Občina Brda, ki stoji ob strani vlagateljem, zadnje dni se je menda izvedelo, da to sploh ni angleški BBC, ampak nekdo drug, je kot vodjo obnove Slapnika izbrala arhitekta Alessia Prinčiča iz Vidma. Ker govorimo o revitalizaciji vasi, naj bi ne šlo zgolj za strogo obnovo hiš pod nadzorom spomeniškega varstva, ampak za popolno oživitev tega predela Korade. Predvidena je namreč obnova vrtov, teras, sadovnjakov in vsega, kar je nekoč, preden so se ljudje izselili, dajalo Slapniku življenje.
V Slapnik sam vodi dvoje makadamskih cest, ena je za silo še prevozna in je odcep asfaltne ceste, ki pelje s Korade proti Nožnem, druga, ki nas v vas pripelje iz doline potoka Kožbanjščka, pa je že precej zaraščena in nevzdrževana, vzpenja se v senci listnatega gozda, ob njej je potok, pelje pa nas navkreber, do teras in vasi. Brda, ki že dišijo po Istri in Mediteranu, nežnost, ki je značilna za naše vinorodne primorske vasi. Lepota neba in terase, ki se kot stopnišče zajedajo vanj. Milina tople, nežne pokrajine. Kraj, kjer bi človek ostal.
Slapnik je prešel v moj vsakdan čisto slučajno… (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Suzi Pertot / Tiha, zapuščena vas Slapnik

Preberi tudi

Kje ste ljudje?

Suzin svet

Kje ste ljudje?

18.03.2020
Vrnitev v materino naročje

Suzin svet

Spet je med nami črta

Suzin svet

Voščilnice

Suzin svet

Voščilnice

02.02.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme