Prizadevajo si, da bi na gospodarsko področje privabili mlade sile

Piše: APE

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na obisku pri ZKB, Kmečki zvezi in SDGZ

V petek, 18. februarja 2022, je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch obiskala vodstvo Zadružne kraške banke Trst-Gorica, Kmečke zveze in Slovenskega deželnega gospodarskega združenja.

V jutranjih urah se je najprej mudila na Opčinah, kjer je obiskala glavni sedež Zadružne kraške banke Ts-Go in se sestala s predsednikom Adrianom Kovačičem ter celotnim upravnim svetom banke. Predsednik je ministrici predstavil zgodovino in delovanje banke. V letih je bančništvo doživelo veliko sprememb, tem se je banka vedno uspešno prilagodila, predvsem pa ohranila slovenskost. Banka deluje od leta 1908 in ima zato dolgoletno tradicijo. Ohranili so avtonomijo in edinost, vedno pa so konkurenčni na tržišču. Banka, ki ima na celotnem področju kar 14 poslovalnic, in sicer 10 na Tržaškem in 4 na Goriškem, ima kar 3600 članov. Zelo pozitivno gledajo na prihodnost, je povedal predsednik, saj ima naše območje veliko možnosti za razvoj. Veliko pozornost in pomoč usmerjajo v slovenska kulturna, gospodarska in športna društva. Skrb banke pa so tudi mladi, ki se radi včlanjajo in tudi sodelujejo pri številnih projektih.

V istih prostorih se je ministrica srečala s predsednikom Kmečke zveze Francem Fabcem, tajnikom Erikom Mastenom in nekaterimi kmeti in pridelovalci. Predsednik je pozdravil in se zahvalil ministrici za prisotnost in za možnost srečanja. V zapisu, ki ga je prebral, je predsednik poudaril prepričanje, da ima lahko kmetijstvo uspešno prihodnost. Kljub temu pa je mnenja, da se preveč denarja vlaga v šport in kulturo, malo pa v kmetijski sektor. Kraška zemlja predstavlja težke pogoje za pridelovanje, mladi pa nimajo dovolj spodbude, da bi se s tem ukvarjali. Gre predvsem za neugodno kmetijsko politiko države in dežele Furlanije Julijske krajine do slovenskega zamejskega kmetijstva, je povedal predsednik Franc Fabec. Zavedajo se tudi, da so se v zadnjih letih okoliščine spremenile, da bodisi manjšina kot matica vlagata več pozornosti v zamejsko kmetijstvo, potrebna pa sta stalna spodbuda in zanimanje. “Slovenci v Italiji bi brez kmetijstva izgubili vezi s svojo zemljo, propadanje kmetijstva pomeni istočasno propadanje narodnega območja in narodne identitete”, je še dodal predsednik. Kljub težavam so zadnji časi privedli do pozitivnih novosti, saj je predvsem v Benečiji v zadnjih desetih letih nastalo približno sto novih slovenskih kmetij. Želeli bi si, da pride do tega tudi v Terskih dolinah, na Trbižu in v Reziji. Pogoji za uresničevanje teh projektov so, vendar kadra ni. Predsednik Franc Fabec in ministrica Helena Jaklitsch sta srečanje sklenila s skupnim prepričanjem, da bo v prihodnosti prišlo do trajnega sodelovanja.

Ministrica se je nato peljala v središče Trsta, kjer je obiskala sedež Slovenskega deželnega gospodarskega združenja; tu so jo sprejeli predsednik Robert Frandolič, direktor Andrej Šik in ostali člani vodstva združenja. Ministrici so predstavili delovanje, prihodnje načrte združenja ter podjetja Servis. Andrej Šik je ministrici povedal, da združenje deluje že od leta 1946, sestavljeno je iz več sekcij in gre za edino stanovsko organizacijo, ki pozna in obvlada dva zakonska sistema, jezika in kulturna pristopa. Zelo dobro delujejo tudi z italijanskimi organizacijami, s katerimi imajo vrsto sinergij. V združenju je zaposlenih približno 30 oseb, pet je zunanjih sodelavcev, vse komercialne storitve pa gredo preko podjetja Servis. Leta 2004, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, so ustanovili podjetje v Kopru, Servis Koper, kar jim je omogočilo, da so spoznali dvojno zakonodajo. Večina slovenskih podjetij, ki deluje v Italiji, gre mimo združenja in podjetja Servis,  je še dodal direktor SDGZ Andrej Šik. Direktor Servisa Ivan Perčič je še orisal zahtevno delovanje računovodskega podjetja. Predsednik Robert Frandolič je na koncu spregovoril o razvojnem modelu za gospodarstvo v obmejnih prostorih. Mnenja so, da mora ta projekt vključevati tudi druge sektorje, kot sta lahko izobraževanje, kultura itd. Težavo pri tem pa predstavlja pridobitev primernega kadra, predvsem z znanjem slovenskega jezika. Želeli bi si, da bi bilo gospodarstvo glavna dejavnost, ki bi ponovno zaživela v naši skupnosti. Prizadevajo si, da bi mlade privabili na to področje in jim nudili dovolj možnosti, da bi ne odhajali v tujino.

Ministrica, ki jo je spremljal generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Vojko Volk, si je v popoldanskih urah ogledala še pražarno PrimoAroma, kjer jo je pričakal član ožjega predsedstva SDGZ ter predsednik društva Associazione Caffe’ Trieste Fabrizio Polojaz, in kmetijo Zidarič v Praprotu, ki se že več let ukvarja s sirarstvom.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme