Prizadevajmo si za zaustavitev pandemije!

Piše: JUP

V adventnem času izkažimo odgovornost in skrb za vse

“V tem adventnem času razodenimo Kristusovo ljubezen, tako da izkažemo odgovornost in skrb za vse. Ker se pandemija covida-19 nadaljuje že drugo leto, evropske Cerkve spodbujajo vse ljudi, da upoštevajo potrebne higienske ukrepe in se cepijo. Podatki kažejo, da so v Evropi okužbe s covidom-19 še vedno v porastu, medtem ko so zdravniki in medicinsko osebje izčrpani, bolnišnice pa so tik pred zlomom. Različne stopnje precepljenosti po Evropi jasno kažejo, zakaj je situacija tako dramatična. Čeprav so cepiva na voljo, je v več članicah Evropske unije stopnja ljudi, ki so polno cepljeni, žal še vedno daleč pod pragom, ki je potreben za zajezitev širjenja virusa. Potem ko smo prisluhnili mnenju izvedencev in medicine, smo prepričani, da je cepljenje najučinkovitejše sredstvo za zajezitev pandemije in reševanje človeških življenj. S cepljenjem ne zaščitimo le sebe, temveč tudi brate in sestre, posebej najšibkejše med nami. Cepljenje je torej dejanje dejavne ljubezni in skrbi do bližnjega, pa tudi znamenje odgovornosti in družbene pravičnosti,” sta zapisala te dni kardinal Jean-Claude Hollerich SJ, predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) in častiti Christian Krieger, predsednik Konference evropskih Cerkva (CEC), ki sta v nadaljevanju še poudarila: “Zavedamo se, da odločitev za cepljenje za marsikoga ni preprosta, vzroki za oklevanje pa so raznoliki. Nekateri se morda ne bodo mogli cepiti zaradi resnih zdravstvenih težav, drugi se morda bojijo stranskih učinkov ali imajo pomisleke o njegovi učinkovitosti. Želimo jih spodbuditi, da razjasnijo svoje pomisleke in se odločijo na osnovi ustreznih informacij po prejemu strokovnega nasveta od pristojnih organov in izvedencev. Žal smo tudi v naših družbah priča širjenju lažnih informacij in neutemeljenih domnev glede cepljenja, ki širijo strah in razdeljenost v času, ko potrebujemo medsebojno povezanost, edinost in solidarnost. Odločno pozivamo vse, ki nosijo odgovornost v družbi, med drugim politične in medijske akterje ter člane naših Cerkva, naj nasprotujejo vsem poskusom širjenja lažnih informacij. Vse družbene akterje pozivamo, da osveščajo ljudi in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju za zaščito sebe in drugih, zlasti tistih, ki se zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov ne morejo cepiti. Prav tako svoj poziv ponavljamo tudi Evropski uniji in njenim članicam, naj upoštevajo svojo privolitev k skupni uporabi cepiv in okrepijo prizadevanja po vsem svetu, da bi se zagotovil pravičen dostop do cepiv proti covidu-19 za vse, tudi na območjih, kjer zdravstveni sistemi še niso dovolj dobro razviti. V pripravah na praznovanje Božiča ne pozabimo: “Glas kliče: V puščavi pripravite pot Gospodu, zravnajte v pustinji cesto našemu Bogu” (Iz 40,3). Bog je na zemljo poslal svojega sina, da bi tako izrazil svojo ljubezen in skrb za vse nas. Ta dobra novica je še kako pomembna tudi danes. Bodimo njene žive priče, tudi sami izkazujmo odgovornost in skrb.”

Gornji poziv smo navedli, ker najlepše prikaže leto, ki odhaja, leto, ki ga je zaznamovala pandemija zaradi virusa covida-19, ki te dni spet ogroža naša življenja. Ta “kitajska gripa”, kot bi to pandemijo lahko poimenovali, kot so naši predniki poimenovali zloglasno “špansko gripo”, je dodobra zamajala svet in tudi nas, pokazala je na vse razlike med nami, jih še poglobila, kjer ne bi bilo treba, predvsem pa je tudi pokazala, da danes zmoremo s sodobno medicinsko znanostjo premagovati tudi najbolj zahtevne bolezni. Tudi novo obliko virusa covid-19, ki jo imenujejo omikron, s težavo, a vseeno.

“Znanstveniki še ne morejo povedati, kako težko klinično sliko povzroča omikron … Ob tem moram poudariti, da je v javnosti veliko zapisov o omikronu, med njimi tudi veliko zgolj hipotetičnih, kar je neveščemu bralcu težko prepoznati, zato je smiselno nekaj dni počakati, ko bomo imeli dovolj znanstvenih dokazov o omikronu in šele tedaj bomo lažje spregovorili o tem sevu,”je pred dnevi za Portalplus zapisal dr. Milan Krek, ki je politično in družbeno sliko Slovenije krasno opisal v istem zapisu s temi besedami: “Medtem ko smo že dobili prve okužbe z omikronom, nekateri podatki pa nakazujejo, da se je hiter padec števila okuženih začel ustavljati ali da se bo celo umiril, absurdno diskutiramo o tem, ali imamo pravico do kuhančka ali ne. Samo še čakam, da bo kdo vložil ustavno pritožbo zaradi kršenja pravice do kuhančka na Ustavno sodišče (morda je že, pa tega še ne vemo) in da bodo ustavni sodniki to prioritetno obravnavali ter o tej zelo hudi problematiki odločali po hitrem postopku. Kajti naši ljudje imajo pravico do kuhančka, ne pa do zdravja. Zapiranje štantov na novoletnem sejmišču je ena hujših ustavnih kršitev. Zelo hitro bo moralo Ustavno sodišče odločati, saj je do Novega leta le še dobra dva tedna.”

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus se je v ponedeljek, 20. decembra 2021, zavzel za to, da svet stopi skupaj in sprejme vse težke odločitve, ki so potrebne za končanje pandemije covida-19. “2022 mora biti leto, ko bomo končali pandemijo,” je poudaril v Ženevi. V sedanjih okoliščinah je po mnenju Tedrosa bolje odpovedati množične dogodke “zdaj in kasneje praznovati kot zdaj proslavljati in kasneje žalovati. Osredotočiti se moramo na končanje te pandemije.”

Tega si seveda vsi želimo.

Preberi tudi

Ugledališčeni koncert BetON7

Aktualno

Nova premiera v SSG

Aktualno

Nova premiera v SSG

18.01.2022

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme