Privabiti mlade!

Tako bi lahko najbolje strnili sklepe 14. občnega zbora Sveta slovenskih organizacij v Špetru, ki je bil izjemno dobro obiskan s strani najvišjih predstavnikov, tako Dežele kot domovine Slovenije, predvsem pa je privabil izjemno število predstavnikov ustanov in društev.
Dosedanji predsednik SSO Walter Bandelj je s svojo ekipo sodelavcev dokazal, da se tudi pri nas še zmore zbrati vrh predstavnikov tako politike kot družbenega življenja, predvsem pa je pokazal, da misli nadaljevati v prihodnje s pomladitvijo društev, ustanov, našega delovanja v Italiji tako, da si bo prizadeval privabiti in zaupati mladim odgovorne vloge in zadolžitve.
V svojem govoru je Walter Bandelj izrecno poudaril, da se zahvaljuje starejšim, ki so nam ohranili slovenstvo, demokracijo in krščanski etos v delovanju društev in ustanov, ki se zbirajo v organizaciji SSO, a je istočasno povedal, da nas demografski padec že tako močno razjeda, da je nujno na vodilna mesta postaviti čim več sposobnih mladih.
14. občni zbor SSO v Špetru je bil zelo, zelo dober, sami Beneški Slovenci so rekli, da si pred desetimi leti ne bi upali niti pomisliti, da bodo na občnem zboru videli prav vse krajevne župane. V Špetru so bili vsi, prišli so tudi Furlani, deželni odbornik za narodne manjšine Roberti, predvsem pa je občnemu zboru dala pečat pomembnosti prisotnost ministra za nas in za Slovence po svetu. Minister Peter Jožef Česnik se zadnje čase pogosto mudi v naših krajih, tako na Tržaškem, v Beneški Sloveniji kot na Goriškem, njegova prisotnost v Špetru na občnem zboru SSO pa je pokazala, da nas želi hitro in dobro spoznati v pogovoru z nami, kar je več kot hvalevredno!
Pri nas velja pravilo, kot je tudi omenil predsednik SSO Walter Bandelj v svojem dobrem govoru, da se nič ne more spremeniti, tisti usodni “non se pol”, kot rečejo naši italijanski sosedje, ki je za našo narodno skupnost v Italiji poguben. Sam je s svojo mlado ekipo prepričan, da se lahko spremenijo stvari na bolje; tudi njegovo stalno zavzemanje za zajamčeno politično zastopstvo za našo narodno skupnost na vseh ravneh spada v ta okvir.
Predvsem pa je Walter Bandelj dokazal, da se zmore sodelovati z drugo krovno organizacijo, s SKGZ, ne da bi pri tem izgubili svojo identito. To sodelovanje je treba v prihodnje nadgraditi v ohranjanju različnosti, je dejal Bandelj, predvsem pa si vsi skupaj prizadevati za boljši jutri, za boljše delovanje naše narodne skupnosti v Italiji.
Bandelj si ni zatiskal oči, ve namreč, da je mlade izjemno težko ohraniti v naših vrstah, a ve tudi, da jim moraš zaupati, da jim moraš pomagati, da bodo prevzeli naše delo, društva, ustanove, skrb za našo narodno skupnost v Italiji. Že to je veliko!
Predvsem pa je pokazal veliko pragmatizma, ki je danes za motiviranje, druženje prepotreben, saj postaja tudi naša narodna skupnost vedno bolj razdrobljena.
Ni res, da je vse dobro, a še manj je res, da je vse slabo; to Walter Bandelj ve, s svojo ekipo zato želi graditi na tistih ljudeh, ki jim je za našo narodno skupnost mar.
In v novem izvršnem odboru ima nekaj novih mladih, ki jim iz srca voščimo srečno, prav tako seveda predsedniku in vsem njegovim sodelavcem!

Preberi tudi

Razumeti bolečino drugega!

Aktualno

Komu to služi?

Uvodnik

Komu to služi?

22.01.2020
Nemočni pred koronavirusom

Uvodnik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme