Prisrčna predstava Trije prašički

Piše: APE

Sv. Ivan Gledališki vrtiljak in priznanja Mladi oder

V nedeljo, 20. marca 2022, je v dvorani Marijinega doma pri Sv. Ivanu v Trstu potekala zadnja gledališka predstava v sklopu Gledališkega vrtiljaka, ki ga prirejata Radijski oder in Slovenska prosveta.

Otroci in starši so si na nedeljskem popoldnevu ogledali lutkovno predstavo Trije prašički v izvedbi lutkovnega gledališča Pika. Prisotne je najprej pozdravila Lučka Susič in se zahvalila lutkovnemu gledališču, ki je prvič nastopilo v sklopu Gledališkega vrtiljaka. Skupina se predstavlja kot družinsko potujoče lutkovno gledališče. Doma so iz Slovenskih goric, potujejo pa okoli Slovenije in izven nje ter uprizarjajo številne otroške pravljice. V Marijinem domu so tako s pomočjo lutk uprizorili pravljico Trije prašički. Čeprav so otroci pravljico že poznali, so bili zelo navdušeni nad njo. Skušali so zmotiti volka, da ne bi porušil hiški prvih dveh prašičkov, nazadnje pa se veselili, ko le-ta ni mogel v hiško iz opeke tretjega prašička.

Lutkovni predstavi je sledila že 47. podelitev priznanj Mladi oder, ki jih podeljuje Slovenska prosveta v Trstu,  Zveza slovenske katoliške prosvete pa v Gorici. Priznanja dobijo igralci, režiserji, amaterske gledališke skupine, ljubitelji odrske umetnosti in slovenske besede za uspehe, dosežene v preteklem letu. Priznanje so dobili člani devinskega mladinskega krožka, ki so v okviru Devinskega vrta ustvarjalnosti pripravili predstavo Drevo 51/b. Besedilo predstave je napisala Martina Bearzi; skupaj z Nado Tavčar je igro tudi zrežirala. Asistenta režije sta bila Blaž Terpin in Lara Bearzi. Glasbo, scenografijo in lutke so pripravili otroci. Priznanje so dobili tudi člani Male gledališke šole Matejke Peterlin. Otroci so se udeležili petdnevnih intenzivnih vaj v parku Marijanišča na Opčinah in pripravili predstavo Zvezdica Zaspanka. Za besedilo in režijo je poskrbela Lučka Susič, z vaditelji Radijskega odra Manico Maver, Anko Peterlin, Marjetico Puntar in Nejcem Kravosom. Sodelovali pa so tudi nekateri mladi animatorji. Priznanje je dobila še gledališka skupina Tamara Petaros, ki deluje v okviru Finžgarjevega doma na Opčinah. Prejšnje leto so člani pripravili kar 4 predstave. Za spletni večer slovenske pesmi in besede so pripravili splet otroških pesmi o lepotah Slovenije. Pripravili so tudi predstavo Živijo naša družina in spletno igrico Agencija za pritožbe, ki jo je napisala in režirala voditeljica srednješolske skupine Manica Maver. Na začetku decembra prejšnjega leta pa so najmlajši pod vodstvom Lučke Susič izvedli v živo še igrico za miklavževanje Fiat lux-Bodi svetloba. Lučka Susič je na koncu prijetnega nedeljskega popoldneva povabila vse otroke in starše, naj se tudi naslednjo sezono udeležijo gledaliških popoldnevov, saj bo Gledališki vrtiljak praznoval 25. obletnico in bo zato sezona še bolj posebna in prijetna.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme