Prispevala je k nakupu več kot 30 bivalnih kontejnerjev

Slovenska karitas: pomoč žrtvam potresa na Hrvaškem

Slovenska karitas je hrvaški Karitas do zdaj nakazala zbranih 220.000 evrov in s tem prispevala k nakupu več kot 30 novih bivalnih kontejnerjev za prizadete v potresu na Hrvaškem. Organizacija nadaljuje zbiranje denarja za obnovo poškodovanih domov. Čebelarska zveza Slovenije pa je zbrala 23.000 evrov za pomoč hrvaškim čebelarjem ob potresu.

Hrvaška Karitas je naročila sto bivalnih kontejnerjev, ki jih bo podarila družinam v okolici Petrinje, katerih dom po potresu ni več varen za bivanje. Slovenska karitas je ob veliki solidarnosti Slovencev prispevala k nakupu več kot 30 bivalnih kontejnerjev.

Kontejnerji z 18 kvadratnimi metri imajo zagotovljene vse osnovne pogoje za bivanje z mini kuhinjo in hladilnikom, kopalnico ter spalnim prostorom s posteljami. Opremljeni so tudi z vsemi priključki za elektriko in vodo ter klimatsko napravo. Vseljivi so takoj in primerni za dostojno bivanje. Za družine z več otroki je v pripravi posebna nastanitev z več kontejnerji skupaj.

Koordinatorica humanitarne pomoči pri Hrvaški Karitas Suzana Borko se je Sloveniji zahvalila za pomoč.

K pomoči Hrvaški je pristopila tudi mednarodna mreža Karitas. Njene članice bodo tako kot Slovenska karitas prispevale k šestmesečnemu humanitarnemu apelu v skupni vrednosti 881.341 evrov. Z zbranimi sredstvi bodo pomagali tudi pri obnovi okoli sto v potresu poškodovanih hiš.

V ta namen Slovenska karitas nadaljuje zbiranje sredstev. S SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 je možno prispevati pet evrov, lahko pa ljudje pomagajo tudi z nakazilom na Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; Namen: POTRES PETRINJA; Sklic: 00 627.

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je kolegom iz Hrvaške na račun Čebelarske zveze Hrvaške nakazala 23.488 evrov. Sredstva so prispevali številni čebelarji, čebelarska društva in zveze, čebelarska podjetja ter poslovni partnerji ČZS.

“V nesreči prijatelji nikoli ne smejo ostati sami,” je ob tej priložnosti poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Dodal je, da čebele povezujejo in združujejo slovenske in hrvaške čebelarje ter da čebele in čebelarji ne poznajo državnih meja, saj jih povezuje čebela. Predsednik Čebelarske zveze Hrvaške Željko Vrbos se je za donacijo zahvalil in menil, da bo številnim pomagala, da nadaljujejo čebelarsko dejavnost.

Kot je ČZS še zapisala v sporočilu za javnost, je med prizadetimi v potresu na Hrvaškem več kot 350 čebelarjev, ki so utrpeli škodo tako pri čebelah kot na svojih hišah. Po ocenah je prizadeta večina čebelnjakov na tem območju, več kot 35 odstotkov čebel naj bi propadlo. Dva čebelarja – oče in sin – sta za posledicami potresa umrla.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme