Prisotnost modrih rakov je še en znak podnebnih sprememb

Piše: Karlo Nanut

Podatki o italijanskih vodah in obalah so zaskrbljujoči

Italijanska morja niso v zelo dobrem stanju. O tem pričajo podatki, ki so jih objavile razne organizacije, kot sta Legambiente in ISPRA (Višji zavod za varstvo okolja in raziskave). Od skupno 387 vzorcev, odvzetih iz morskih voda, jih je 124 slabih, kar 30 odstotkov pa je bilo odvzetih samo v morju, ki je bilo ocenjeno kot močno onesnaženo. Slabo čiščenje, nezakoniti izpusti, onesnaževanje ostajajo glavne grožnje morju, jezerom in biotski raznovrstnosti, ki se prav tako soočajo s podnebno krizo. Povišanje temperature površinske vode, suše, prihod tujerodnih vrst, kot je modri rak, so med najvidnejšimi primeri. Povprečne temperature, ki so jih v letošnjem poletju izmerili, niso nikoli bile tako visoke. Na nekaterih območjih Tirenskega morja doseže temperatura vode tudi 30 stopinj. Ampak tudi ostala morja dosegajo 28–29 stopinj. To so anomalije, ki se vsaj v zadnjih petdesetih letih niso nikoli pojavile.

Med tujerodne vrste, ki so se v italijanskih vodah pomnožile, spada modri rak. To je invazivna eksotična vrsta, ki lahko resno ogroža lokalno biotsko raznovrstnost, saj je še posebej požrešna. Ima eliptično telo, dvoje klešče z nazobčanim robom in lahko doseže velikost 20 centimetrov. V naših morjih pleni ribe, rake in mehkužce ter povzroča resno škodo ribištvu. V Tuniziji so na primer oblasti razglasile alarm, potem ko so opazile, da je ta žival povzročila propad ribolovstva. V Grčiji se je ta vrsta raka hitro namnožila. Sedaj se podoben pojav opaža tudi pri nas. Edini pozitivni vidik, pravijo ribiči, je hrana: meso modrega raka je zelo okusno in ima komercialno vrednost. V Evropo je rak prvič prišel v začetku 20. stoletja iz atlantskih obal Združenih držav, kjer je tudi njegovo naravno okolje. Nenavaden dvig morske temperature spodbuja njegovo selitev; poleg tega je vrsta, ki prenese visoke temperature in, za razliko od ameriških morij, na našem območju ni ogrožen, ker nima naravnih plenilcev. Rad ima bolj obalne predele in naravne ribnike, ampak sedaj je prisoten vsepovsod.

Modri rak je tujerodna vrsta, ki je začela rušiti ekološko ravnovesje in ribiško gospodarstvo tudi pri nas. Franco Andaloro, znanstvenik in koordinator italijanskih ribiških observatorijev, vabi najbolj zainteresirane kategorije, kot so profesionalni in športni ribiči, potapljači, potrošniki in vsi, ki ujamejo ali opazijo modrega raka, da primerek fotografirajo in najdbo sporočijo državni organizaciji ISPRA v Rim. Pozitivna novica prihaja z obal Jadranskega morja, kjer so se ribiči iz Emilije in Veneta združili in začeli loviti modre rakce, ki ji bodo izvažali v ZDA, saj jih tam v restavracijah zelo cenijo. Trenutno proučujejo možnost, da bi se rakovo meso prodajalo tudi v Italiji. Razmišljali so o pripravljanju okusnih izdelkov, kot je rakov nadev za mesne kroglice ali rakova omaka za torteline, o vrsti trženja, ki bolj ustreza našemu okusu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme