Tržaška

Prisotna je nestrpnost, ki ogroža rast mesta

Prisotna je nestrpnost, ki ogroža rast mesta

Pogovor / Svetnik SSk in podpredsednik občinskega sveta Igor Švab

Kako ocenjujete minulo leto na občini?
Delovanje na Občini Trst je letos potekalo precej mirno. Kot vedno smo seveda zabeležili pozitivne in negativne plati. Kar vzbuja skrb, je naraščanje populizma v mestu, sovraštva, ki se kaže v pomanjkanju dialoga in sodelovanja. Zmanjkale so tople besede in se izgubljajo tiste dragocene vrednote medsebojnega spoštovanja in človeškega dostojanstva. Upam, da se bo v novem letu kaj spremenilo. Žal se to dogaja v vsakdanjem življenju in v politiki, kjer seveda vsak razmišlja po svoje, a tudi tu ne smemo pozabiti na zdrave človeške odnose in spoštovanje. Letos se je dogajalo, da so večkrat padale težke besede in osebne žalitve, ki ne vodijo nikamor. Prisotna je nestrpnost, ki ogroža kulturno rast mesta.
Tudi do Slovencev?
Moje razmišljanje je bilo bolj globalno, ker je Trst stičišče več kultur in ker opažam, da ni človeške strpnosti in odprtosti, ki sta potrebni za to od nekdaj multikulturno mesto. Slovenci smo vsekakor v letih pridobili spoštovanje pri Italijanih, ki nas priznavajo kot aktiven in pomemben del Trsta. Tudi s slovensko narodno skupnostjo nastajajo trenja, a mislim, da so ta bolj politična oz. da so ti kratki stiki bolj v politiki kot v civilni družbi.
Kaj bi ocenili kot letošnji pozitiven dosežek, kaj pa negativen?
Mislim, da je pozitiven dosežek predvsem za nas Slovence ta, da se je končno po toliko letih uredila dokumentacija za opensko strelišče. Naša narodna skupnost je dobila upravljanje kraja, ki nam je zelo pri srcu in je za nas zgodovinsko zelo pomemben. Zdaj je naloga občine, da začne to območje obnavljati in da tam uredi načrtovani park miru, kot se je obvezala.
Kar zelo obžalujem, pa je, da večina v občinskem svetu nima skoraj nobenega posluha za opozicijo, predvsem ko gre za finančno plat občine oz. za proračun. Dejansko ni bilo nobene pozornosti do konkretnih predlogov in nasvetov opozicije. Prejšnja leva uprava in še prej desna je imela vedno posluh za opozicijo. Vedno so sprejemali razne popravke, o katerih so menili, da so pozitivni za mesto. Letos pa ni bilo tako, saj nam jih je ta uprava načelno zavračala. Mesto ni last enega ali drugega, vsak lahko prispeva svoj delež. Trst ima pred sabo ESOF 2020 (prestolnica znanosti) in mora še dalje razvijati načrte za staro pristanišče, zato je tako obnašanje večine nesprejemljivo.
Kakšni pa so upi za leto 2020?
Upam in pričakujem, da bo (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

31.12.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!