Prireditve za vse okuse

Piše: APE

Bogat Kriški teden 2022

Tudi letos so v Križu pri Trstu priredili pester in bogat Kriški teden. Slovensko kulturno društvo Vesna je v sodelovanju s Slomškovim društvom, rajonskim svetom za Zahodni Kras ter Jusom Srenja Križ priredilo zanimive in zabavne kulturne večere pa še kaj drugega. Dogodkov, ki so potekali od srede, 15. junija, do ponedeljka, 27. junija 2022, se je udeležilo veliko obiskovalcev.

V sredo, 15. junija, je v Slomškovem domu potekala 7. revija Kriški upi. Na večeru, ki je uvedel kulturni teden, so nastopali mladi vaški glasbeni talenti. Revijo, ki je nastala leta 2013, si je zamislila podpredsednica društva SKD Vesna Tamara Tretjak. Pred leti je v Križu bila prisotna podružnica Glasbene matice, ki je žal danes ni več. Otroci zaradi tega obiskujejo Glasbeno matico v Trstu ali pa druge glasbene šole in jih je seveda manj kot nekoč. Učiteljica na Glasbeni šoli v Sežani Tamara Tretjak si je tako zamislila prireditev, ki bi mlade talente ponovno pripeljala v rojstno vas. Vsi nastopajoči otroci imajo sicer “kriške korenine”. Babice, dedki, starši in vsi drugi vaščani so tako na uvodnem večeru prisluhnili mladim domačin talentom. Na večeru so nastopili Mila Drassich, Franc in Goran Kosuta, Karim in Matija Cok, Tina Jarc, Tadej in Lara Bandelj, Julija Cante, Petra Sosič, Asja Rapotec in Valentina Cibic. Glasbene točke so pripravili profesorji Claudia Sedmach, Beatrice Zonta, Jana Drassich, Irina Perosa, Igor Zobin ter Fulvijo in Janoš Jurinčič, ki poučujejo na Glasbeni matici, Glasbeni šoli Sežana ter proseški godbeni šoli.

V petek je potekal voden ogled Križa v slovenščini z vodičko in domačinko Eriko Bezin. V ponedeljek, 20. junija, je bil voden ogled vasi, namenjen italijanski publiki. Na sprehodu so udeleženci odkrili zanimivosti, ki jih neopazno skrivajo hiše, trgi in spomeniki. Skočili so v preteklost in skušali razkriti vsaj delček zgodb, ujetih v mreže spominov domače vasi, “zgrbljene” nad morjem, nam je povedala Erika Bezin. “Spoznali smo življenjske prigode in usodo velikih Križanov in Križank, ki so s svojimi dejanji in ustvarjanjem postali legenda, a so marsikomu še nepoznani”, je še dodala vodička. Petkov večer se je nadaljeval s pokušnjo domačih vin na čudoviti razgledni terasi doma Albert Sirk. V torek, 21. junija, so se udeleženci zbrali v Slomškovem domu za pripravo tradicionalnih svetoivanskih venčkov z gospo Jadranko Sedmak. V večernih urah pa so v domu Albert Sirk publiko zabavale članice kabaretne skupine Kababaretke. Naslednji dan je v Slomškovem domu sledilo odprtje razstave likovnega ekstempora na temo Vsi smo prijatelji enega sveta.

V četrtek, 23. junija, je ob procesiji zaživel tradicionalni svetoivanski kres. Temu je sledil koncert skupine Maxmaber Orkestar. Zadnji glasbeni večer Kriškega tedna je bil v ponedeljek, 27. junija, v domu Alberta Sirka. Skupina Fiberglas je publiko popeljala v svet rock glasbe.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme