Primož Roglič - športnik, ki mu vsi privoščijo uspeh

Piše: HC

“Bravo, Primož, kako ti to privoščim. Cela Slovenija ti to privošči.” Splošno doživljanje in čustvovanje naroda ob sijajni zlati kolajni v vožnji na kronometer kolesarja Primoža Rogliča na olimpijskih igrah v Tokiu je morda najbolje strnil predsednik republike Slovenije Borut Pahor. “Rogla” je športni junak, ki mu res vsi privoščijo uspehe. Ne samo v domovini, pač pa tudi kolegi v kolesarski karavani in sploh privrženci tega garaškega športa.

31-letni šampion iz Kisovca pri Zagorju je v sredo, 28. julija 2021, napisal eno lepših strani v zgodovini slovenskega športa. Pod goro Fuji na Japonskem je na igrah po bledem nastopu v skupinski cestni vožnji (v kateri je bil Tadej Pogačar bronast, zmagal pa je Ekvadorec Richard Carapaz) povsem nadkrilil vse specialiste v vožnji proti času. Za debelo minuto je prehitel Nizozemca Dumoulina, Avstralca Dennisa, Stefana Kuenga in prvega favorita, Italijana Filippa Ganno, ki so se za srebro in bron borili v plesu stotink. 44 kilometrov, z več vzponi, kjer se je izkazal, je Zasavec prekolesaril z neverjetno povprečno hitrostjo 48 kilometrov na uro. Še z motorjem bi mu težko sledili. Vsi so preprosto obmolknili, mu čestitali in zaploskali.

Rogliču privoščimo, tudi ker je moral marsikaj požreti, je pa pri tem vedno pristopal umirjeno in trezno, nikoli zvezdniško ali neprimerno. Največji udarec je bil zanj lanski poraz na Touru, ko ga je po dolgem vodstvu, ko je bil dejansko gospodar francoske pentlje, na pragu dosežka kariere, v predzadnji etapi (skoraj v zadregi) ponižal vzhajajoča zvezda slovenskega in svetovnega kolesarstva Tadej Pogačar. Ta je letos ponovil uspeh na najprestižnejši tritedenski dirki, Roglič (dvakratni zmagovalec španske Vuelte) je v prvih etapah padel in nato potolčen odstopil, “Pogi” pa mu je v Parizu gosposko posvetil končno zmago. Mlajši rojak je bil v ospredju tudi v že omenjeni cestni dirki v Tokiu, ko je bil adut moštva Jumbo Visma neprepoznaven. Vse je dajalo misliti, da smo priča zatonu tretjeuvrščenega z Gira 2019 ob nezadržnem vzponu talenta iz ekipe UAE Emirates. Pa pride kronometer, ko do zadnjega ni bilo samo po sebi umevno, da bo Primož edini slovenski predstavnik in … mojstrovina, ki daje poseben, neizbrisen pečat karieri zdaj legendarnega športnika. Spomnimo se ga, kako je na Barcolani 2019, kmalu po prvem uspehu na krožni dirki po Španiji, sodeloval na krovu slovenske jadrnice Way of Life in podpisoval avtograme. Vedno skromen, olikan, ustrežljiv, kakršen zna biti tudi takoj po nečloveškem naporu na kolesu. Na cesti pa je nepopustljiv in zmagovalen.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme