Goriška

Primorska poje povezuje v slovenski besedi in pesmi!

Primorska poje povezuje v slovenski besedi in pesmi!

Piše Iva Koršič / Dva koncerta letošnje “zlate” revije na Goriškem

Glavna misel, izrečena pred petdesetimi leti, da množična zborovska revija Primorska poje povezuje v slovenski besedi in pesmi, je tudi danes še kako resnična. Tudi letos se je na priljubljeni “pevski maraton”, ki se vije po vsej Primorski, seveda tudi v naših “zamejskih” krajih, priglasilo nad 200 zborov in seveda nič koliko stotin pevcev. V vseh teh 50 “zlatih” letih je Primorska poje ohranila žlahtno ljudski značaj, brez kakšnih tekmovalnih predznakov, ki bi ji odvzeli pristnost. Na njej se tako predstavljajo zbori, ki plemenitijo kulturno dogajanje v domači vasi ali vestno skrbijo za lepo cerkveno petje na domačem koru, pa tudi tisti, ki si prizadevajo za kakovostno pevsko rast in stremijo po nastopih na prestižnih gostovanjih in mednarodnih tekmovanjih. Tako si od petka, 22. februarja 2019, (sklepni koncert bo v cerkvi sv. Florijana v Zavarhu v nedeljo, 28. aprila 2019, ob 15.30) sledijo koncerti primorskih ljubiteljskih zborov, po njih pa prijetno druženje pevcev, kar je tudi eden izmed namenov te revije, ki jo prirejajo Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zveza pevskih zborov Primorske, Zveza slovenskih kulturnih društev v Italiji, Zveza slovenske katoliške prosvete Gorica in Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst. Letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, kar si organizatorji lahko štejejo v veliko čast in ponos.
Ob 50. jubileju revije je izšla publikacija, ki jo je izdala Zveza pevski zborov Primorske. Z zapisi in veliko fotografskega gradiva prikazuje prehojeno pot. Priloženi sta tudi dve zgoščenki o Primorski poje v prejšnjem in tem stoletju.
Primorska poje je v petek, 22. marca 2019, zapela v akustično imenitni cerkvi sv. Andreja apostola v Štandrežu. V njej se ob takih priložnostih neverjetno harmonično spajajo v nebo kipeče umetnine Toneta Kralja in glasba. Zelo lep večer sta povezovala Katja Leon in Lorenzo Marussi, mlada člana Prosvetnega društva Štandrež, ki je bilo soprireditelj štandreškega koncerta. Na njem se je zvrstilo pet zborov in že v malem prikazalo značaj revije. Najprej so se predstavili pevci Cerkvenega mešanega pevskega zbora Zavratec pod vodstvom Marka Kržišnika. Zapeli so tudi Znamenje, ki ga je na besedilo Simona Gregorčiča uglasbil Fran Venturini, pa še tradicionalno ameriško v prir. Johna Rutterja When the saints go marcing in. Zbor je na orgle spremljala Marta Habe, solistka pri omenjeni Gregorčičevi pesmi je bila Marjeta Rijavec. Za njimi je stopil v prezbiterij Nonet Kresnik Sežana, ki ga vodi Miran Žitko. Zapel je med drugim dele maše Missa in honorem s. Vincentii Vinka Vodopivca. Sam dirigent se je izkazal z globokim, lepo oblikovanim glasom pri pesmi Sovet prevečnij Pavla Česnokova. S Črnega Vrha je prišel 50-članski MePZ dr. Frančišek Lampe, ki je pod vodstvom zborovodkinje Katje Bajec Felc – letos praznuje 20-letnico vodenja tega zbora – izbral štiri nabožne skladbe za veliki teden, med temi tudi Vodopivčevo Pod oljkami, po kateri radi segajo pevci na naših korih. Na orgle je spremljala Polona Rudolf Žigon. MePZ Motiv Nova Gorica, ki deluje v KD Slavec Solkan, združuje pevce različnih generacij in različnih zborov; vodi ga Miran Rustja. Zapel je Lojzeta Mava Kraljica angelska in kar dolgo Mašo v čast sveti Katarini Vinka Vodopivca.
Štandreški koncert se je veličastno končal s solidnim Komornim zborom Ipavska Vipava, ki ima za seboj pomembna gostovanja in nastope pod taktirko raznih priznanih dirigentov, med drugim Stojana Kureta. Zdaj je njegovo vodstvo prevzela temperamentna mlada dirigentka Damjana Vončina, ki je zbor lani popeljala na pomembno tekmovanje v Stockholmu. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

03.04.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!