“Priljubljena zborovska revija še naprej opravlja svoje poslanstvo!”

Piše:

Primorska poje 2023

Naj gre pesem med ljudi! To je geslo, ki so si ga izbrali za letošnjo revijo Primorska poje, ki praznuje 54 let. “54 let ni kar tako, temelji revije Primorska poje so dobro zastavljeni”, je letos poudarila predsednica Zveze pevskih zborov Primorske Janja Konestabo. Na 37 pevskih dogodkih v različnih krajih bo sodelovalo okrog 200 zborov, od teh se jih bo osem predstavilo prvič.

V organizaciji ZPZP in sodelovanju Zveze slovenske katoliške prosvete je v nedeljo, 12. marca 2023, potekal koncert revije tudi v Kulturnem centru Lojze Bratuž. Na dogodku sta pri pripravah sodelovala tudi Skupnost družin Sončnica in društvo Ljudski radio.

Primorska poje že 54 let združuje vse primorske zbore in v vseh teh letih je bila in je praznik primorskega zborovskega petja, je v svojem pozdravu poudarila predsednica ZSKP Franca Padovan. Reviji uspe povezovati celoten primorski kulturni prostor, širiti slovensko pesem in besedo ter povezovati Slovence na celotnem slovenskem ozemlju, tako v matični domovini kot čez mejo. Številni zbori, manj številni, dobri, manj dobri, vsi imajo možnost, da se predstavijo širšemu občinstvu in uživajo ob pevskem prazniku. Vsemu temu je priča tudi velik odziv zborov, kar je dokaz, da se zanimanje za Primorsko poje veča in da je pevska dejavnost še močno priljubljena, je opažala predsednica. Brez takih revij bi bila pevska kultura in kultura nasploh prav gotovo skromnejša. Zahvala gre zato organizatorjem in vsem, ki sodelujejo pri pripravah priljubljene revije, ter seveda občinstvu, ki revijo zvesto spremlja, je sklenila Franca Padovan in zaželela, da bi Primorska poje še naprej rasla, se razvijala in opravljala dragoceno poslanstvo.

Navezanost na revijo je publika pokazala tudi v nedeljo, saj je bilo v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž kar veliko število gledalcev. Na odru goriškega slovenskega hrama se je zvrstilo 6 zborov, ki so s pristnim petjem obogatili lep večer. Nastopili so Ženski pevski zbor Soča, Solkan, pod vodstvom dirigenta Mirana Rustje, Moški pevski zbor Dornberški fantje pod vodstvom Janka Hareja, Mešani pevski zbor Jože Srebrnič, Deskle, pod vodstvom Minke Markič, Ženski pevski zbor Ivan Rijavec, Črni Vrh nad Idrijo, pod vodstvom Katje Bajec Felc, Mešani pevski zbor Frančišek Borgia Sedej pod vodstvom Patricka Quaggiata in Komorni zbor Ipavska pod vodstvom Damjane Voncina.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme