Prijetno praznično popoldne

Piše: SD

Števerjan Pel je tudi tenorist Andrej Rustja

Za praznik svetih treh kraljev, v soboto, 6. januarja 2024, je v Števerjanu potekalo praznično popoldne. Popoldanski sveti maši je sledil nastop mladega tenorista Andreja Rustje.

Andrej je začel peti že kot otrok, približno deset let je bil član Mešanega mladinskega pevskega zbora Emil Komel, v katerem je kmalu dokazal, da mu poleg skupinskega petja leži tudi vloga solista. V pevskem zboru je imel priložnost sodelovati na številnih pevskih delavnicah, pri projektih in na tekmovanjih, ki so nedvomno obogatili in oblikovali tako njegovo vokalno tehniko kot tudi ljubezen do petja. Andrej je začel študirati solopetje v Ljubljani pri mezzosopranistki ljubljanske opere Zdenki Gorenc, obenem študira muzikologijo na Filozofski fakulteti. Udeležil se je tudi mojstrskega tečaja za solopevce s sopranistko Pio Brodnik; v zadnjih letih je večkrat nastopil na nekaterih slovenskih odrih tudi kot operni pevec, prav ta vloga mu še najbolj leži. Andrej je prvič nastopil kot operni pevec v vlogi pastirja na božičnem koncertu leta 2019 v kantati Matije Tomca Slovenski božič, nato, junija 2021, v Bernsteinovi komični opereti Kandid v produkciji Akademije za glasbo in Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Na začetku leta 2023 je sodeloval pri projektu Akademije za glasbo Mini opera III, decembra 2023 pa je odigral Alfreda v opereti Netopir Johannesa Straussa mlajšega.

V števerjanski cerkvi je mladega pevca spremljal pianist Peter Barbo, ki trenutno študira glasbo na magistrski stopnji. Božično-novoletni koncert, ki ga je organiziralo SKPD Frančišek B. Sedej, se je začel z nežno Brahmsovo uspavanko Wiegenlied ter Bachovo in Gounodovo Ave Mario. Sledili sta izvedbi božičnih pesmi Mariä Wiegenlied nemškega skladatelja Maxa Regerja in španske El nacimiento: Noche anunciada. Na koncu sta bili na sporedu še dve klasični božični pesmi: O Holy night Adolpha-Charlesa Adama, pri kateri se je Andrej izredno izkazal, in seveda Gruberjeva Sveta noč, brez katere si božičnega koncerta seveda ne moremo predstavljati.

Občinstvo je z navdušenim ploskanjem nagradilo nadprepričljive interpretacije mladega goriškega pevca. Po koncertu se je praznovanje nadaljevalo s svetimi tremi kralji v bližnjem Sedejevem domu, kjer je potekalo tudi nagrajevanje jaslic pobude Moje jaslice.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme