Prijetno branje za odkrivanje in spoznavanje slikovitih kraških kotičkov

Izvirno in privlačno opremljen priročnik, ki omogoča odkrivanje številnih pešpoti, beleženje vtisov in zanimivih spoznanj, ki jih pohodnik/ca doživi med hojo po tržaškem Krasu, so v petek, 26. junija, predstavili na borjaču kavarne Gruden v Nabrežini. Publikacija Kam pa danes? Krasna potepanja z malčki, o kateri je v pogovoru z Jadranko Cergol spregovorila avtorica Barbara Ana Fužir Schart, je izšla pri Goriški Mohorjevi družbi. Srečanje, ki se ga je udeležilo lepo število poslušalcev, sta organizirala SKD Igo Gruden in Združenje staršev Osnovne šole Virgil Šček.
Lična knjižica je sad radovednega odkrivanja ozemlja, na katerega se je po priselitvi v Nabrežino, kjer si je ustvarila družino, podala na Štajerskem rojena avtorica. Kot mlada mama se je Fužirjeva na tržaškem Krasu z otrokom lotila spoznavanja bližnje in bolj oddaljene okolice. Pešpoti, ki jih predstavlja in opisuje, se pričenjajo v Nabrežini in segajo tudi izven občinskih meja in tudi preko državne meje. Svoja zanimiva poročila s sprehajalnih izletov je objavljala na športnih straneh Primorskega dnevnika in v oddajah Radia Trst A.
Fužirjeva predstavlja v priročniku steze in poti, ki vodijo na vrh Sv. Lenarta za Samatorco, do mogočnega hrasta pri Gropadi, na Trstelj, do “magične” Babce pri Križu, sežanskega Krasa, bližnjega Slivnega in drugih pomenljivih ter obiska vrednih krajev. Ob opisu poti avtorica navaja tudi s temi povezane razne anekdote in zgodbe, ki so ji jih posredovale osebe, s katerimi je prišla v stik.
Na srečanju je Fužirjeva spregovorila o svoji sestavljeni istovetnosti, dojemanju zamejstva, o slovenstvu, pomenu ohranjanja korenin, navezanosti na Nabrežino in nedavnem doživljanju zaradi pandemije zaprte meje. O sebi je pripovedovala na lahkoten in zabaven način, ki označuje tudi njena v publikaciji objavljena besedila.
Na predstavitvi je o svojem delu poročala tudi ilustratorka Jasna Košuta, ki je skupaj z Majo Malalan grafično oblikovala vodnik. Vsakemu orisu pešpoti bodo lahko mlajši in odrasli v priročniku dali svoj pečat z barvanjem, lepljenjem med hojo nabranih cvetlic, rastlin, listov itd. Medtem ko bodo otroci lahko razvijali svojo ustvarjalnost, predstavlja vodnik za starejše poseben izziv, s katerim se je vredno soočiti in ga dopolniti.
V imenu založbe GMD se je Majda Cibic na predstavitvi, na kateri je v imenu organizatorjev pozdravila Vera Tuta Ban, zaustavila pri avtoričinem duhovitem pripovednem slogu. Fužirjeva s priročnikom še posebno letos, ko bodo mnogi zaradi znanih dogodkov čas dopusta preživljali doma ali v njegovi bližini, nagovarja radovedne pohodnike vseh starosti iz bližnjih in oddaljenih krajev.
Mch

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme