Prijetne glasbene urice na pevskem tednu 2014

Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel prireja vse od leta 2002 pozno poleti nekaj skupnih dni intenzivnih vaj za svoje mlade pevce. Letos se je prvič zgodilo, da je bil t. i. teden razdeljen na dva dela, saj je bil prvi posvečen otroškemu, drugi pa mladinskemu zboru. Tokrat so bili prvič v uršulinskem samostanu v Mekinjah pri Kamniku, kjer so se imeli res čudovito, so nam povedali organizatorji. Od 20. do 24. avgusta se je vedrih in prijetnih dni udeležilo 23 članov Otroškega pevskega zbora Emil Komel, od 24. do 28. avgusta pa še 18 iz Mladinskega.
Dirigentka otroškega sestava Damijana Čevdek Jug nam je povedala, da je njen zbor sklenil svojo prvo poletno pevsko izkušnjo z nastopom pri nedeljski maši v bližnji cerkvi. Tam je navzočim podaril prvo izvedbo pete maše Patricka Quaggiata “Gospod je moj pastir”, ki je izšla pred dvema letoma; na nove orgle je mlade pevce priložnostno spremljal David Bandelj. Otroški zbor je imel kot dve glavni animatorki Ivano Cotič in Nado Tavčar, zraven pa še štiri pomočnike iz mladinskega zbora, in sicer Miro Tavčar, Gajo Prinčič, Jureta Bužinela in Jakoba Murovca. Prof. Damijana je vadila pretežno petje otrok, prof. Marja Feinig Tavčar pa je vodila instrumentalno delavnico, v kateri so urili različne instrumente. V popoldanskem času so otroci – poleg petja – v malih skupinah uživali ob prijetnem skupnem muziciranju; ustvarile so se res lepe skupinice. Popoldansko delavnico ročnih del pa sta uspešno vodili Ivana in Nada. Pevske vaje so potekale približno od 9. do 13. ure; “seveda niso bile intenzivne, saj so šele začetniki in so bili na pevskem tednu prvič”, nam je povedala dirigentka, vidno zadovoljna s svojimi pevci, osmimi fantki in petnajstimi deklicami od 6. do 11. leta starosti. “Bili so zelo mirni in disciplinirani”. V samostanu so imeli na razpolago “res lepe prostore in čudovito dvorišče”. Sobe so bile zelo primerne za vaje, v stavbi je bila tudi krasna dvorana. Zadnji dan, v nedeljo, so prišli otroke iskat starši, “bilo je res lepo srečanje”, hkrati tudi srečanje s člani mladinskega zbora, ki so takrat začeli svoje pevske dneve. “Imeli smo lep skupen trenutek”. Ker je bila skupina otroškega zbora prvič na pevskem tednu, mentorji v začetku niso vedeli, kako se bodo mali pevci ujeli. “V resnici so prav kmalu nastale lepe vezi, ki ponavadi nastajajo na pevskih tednih in so odličen pogoj za nadaljnje delo”. V naslednjih mesecih jih čaka redno delovanje, pa tudi kakšen nastop na zborovskih srečanjih in morda kakšno manjše tekmovanje. “Verjetno bomo tudi kaj sodelovali z Glasbeno matico iz Ljubljane; lani smo jih obiskali v prestolnici, oni pa nas v Gorici. Upamo, da se bo kaj podobnega lahko ponovilo”.
Z začetkom šolskega leta je otroški zbor začel redno vaditi. Kdor želi, ima še čas, da se jim pridruži: vabljeni so na odprto vajo, ki bo v petek, 26. septembra, ob 17. uri v komorni dvorani.

Otroški pevski zbor Emil Komel

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme