Prijateljstvo je pravi zaklad!

Piše: IK

Dvanajsta Pravljična urica v Feiglovi knjižnici v š. l. 2022-2023

Predšolski otroci, zvesti obiskovalci Pravljičnih uric v Feiglovi knjižnici v Trgovskem domu, na Verdijevem korzu v Gorici, so v ponedeljek, 30. januarja 2023, doživeli prikupno gledališko predstavo, ob kateri so se zelo zabavali, pa tudi dognali, da je pravo prijateljstvo čudovit zaklad, ki ga ne morejo nadomestiti vsi zlatniki tega sveta!

V goste je prišlo Slovensko stalno gledališče s predstavo Medved z miško na rami, ki nosi naslov po zadnji pesniški zbirki Miroslava Košute (1936), pesnika, dramatika in prevajalca, doma iz Križa pri Trstu, Prešernovega nagrajenca (l. 2011). Knjiga vsebuje kar 60 ljubkih pesmic za otroke. S svojim v liriko namočenim peresom Košuta zna zmeraj prisrčno nagovarjati otroke, z iskrivimi rimami pregnati njihove strahove in razveseliti njihova nežna srčeca. V njegovih pesmicah so večkrat protagonistke živalice, ki imajo človeška čustva in se srečujejo prav s takimi težavami kot se otroci in jih skušajo rešiti. V njih pesnik spregovori tudi o ljubezni, ki prebiva v toplem, varnem domu. Prav tak dom si želi mala miška, ko se v mrzli zimi znajde sama, pa še brez hrane. Uteho najde v brlogu, kjer prebiva prijazen medved.

Iz spevnih Košutovih verzov je igralec Tadej Pišek stkal ljubko predstavo, ki spregovori o pravem, iskrenem prijateljstvu, na prvi pogled morda nemogočem. “Kadar v pravi družbi smo, / kamorkoli že gremo, / sreča gre z nami,” se glasi eden izmed pomenljivih verzov. In prav na to stavita oba prijatelja, ki postaneta neločljiva. Medved namreč miško prijazno sprejme k sebi, in ko nastopi cvetoča pomlad, jo mahne po gozdu prav z njo na rami.

Že pred izidom Košutove knjige je vzklila ta drobna, a tako prisrčna predstava za enega igralca in dve lutki, medveda in miško. Obadva v tenkočutnih igralčevih rokah oživita, ena s tenkim, drugi z globokim glasom, vsak s svojimi značajskimi odtenki.

Mala miška se najprej skriva v luknjici; v strahu pred zlobno mačko njeno drobno telesce vztrepeta ob vsakem najmanjšem šumu. Tudi solze se večkrat prikažejo v njenih drobcenih očeh zaradi samote in praznega želodčka.

Medved je s slastjo polizal med in glasno smrči v svojem brlogu. A tudi njega, čeprav je velik, včasih popade strah in tudi on nima prijateljev. Ko pa se k njemu na varno zateče miška in sladko zaspi med njegovo dlako, se tudi njegovo življenje spremeni. Vse postane bolj veselo in razigrano. Njuna tako različna zunanjost ni nikakršna ovira za sklenitev trdnega prijateljstva. To je svetla sporočilna misel Košutovih verzov, ki veje iz lepe predstave, ki ni očarala le malčkov, ampak tudi njihove odrasle spremljevalce. Premierno je bila uprizorjena v Prosvetnem domu na Opčinah, 14. januarja 2019. Od tedaj je razveselila ničkoliko otrok po vrtcih in osnovnih šolah ter gledaliških dvoranah. V goste je v juniju 2021 prišla tudi v goriški Kulturni dom v sklopu Komigo baby.

Tadej Pišek tankočutno razvija zgodbo, ob vezani in nevezani besedi, z doživetim animiranjem lutk, glasbo, zvoki, petjem in domislicami, ki napravijo vse še bolj privlačno. Vsebina se vije v pravilnem ritmu in očarljivem vzdušju. K temu pripomorejo tudi scenski elementi: klavir, iz katerega pokuka miška, saksofon in boben, v katerem smrči medo, viola, ki razkriva miškino domovanje, posebno očarljivo, ko se v njem prižgejo majhne lučke.

Malčki so lepo, tudi s smehom, spremljali dogajanje in – vsaj večji – dojeli jasno, poučno poanto.

Za ta “mali otroški kabaret”, ki otroke popelje na domišljijski polet, je glasbo poskrbel Marjan Peternel.

Komisija festivala Zlata paličica (Nika Arhar, Martina Peštaj in Adriana Gaberščik) je odlično ocenila to gledališko igro, ki “v skladno in zaokroženo pripoved združi različne pesmi, ki so s preprostimi in vsakdanjimi vsebinskimi elementi zlahka dojemljive najmlajšim gledalcem, a so tudi dovolj raznolike in spregovorijo o bistvenih vidikih življenja”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme