Prihodnost in tehnologija med mladimi

Piše: APE

Draga mladih 2022

Bogat program 57. študijskih dnevov Draga 2022 je še obogatil novinarski krožek MOSP v soboto, 3. septembra 2022; priredil je namreč okroglo mizo z naslovom DRAG-APP MLADIH – ali kako družbena omrežja oblikujejo naša življenja.

Na zanimivi in uspešni debati, ki jo je moderirala članica krožka Julija Cotič, so spregovorili psihologinja in psihoterapevtka Maja Sedmak Cvelbar, strokovnjak za vpliv sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije na družbo in izobraževanje dr. Andrej Flogie ter elektronski inženir in časnikar Klemen Ban. Govor je bil o socialnih medijih, ki spreminjajo medosebne odnose, kakšen vpliv imajo na miselne procese in izobraževanje ter kako vplivajo na oblikovanje javnega mnenja. Psihologinja Maja Sedmak Cvelbar je povedala, da mladi preživijo ogromno časa na družbenih omrežjih, ker tu dobijo določeno ugodje, ki ga v realnem življenju nimajo, in ker le-ta delujejo kot obrambni mehanizmi. Po eni strani je ta prostor varen, ker drugim dajemo neko idealno sliko o sebi, kar pa v realnosti ni možno, in se tako soočamo z neugodnimi in neprijetnimi čustvi. Pomembno vlogo imajo seveda v današnji družbi starši, ki morajo otroke oz. mlade že od prvih let dalje sspodbujati, da se ukvarjajo z nečim drugim, kar ni tehnologija. Treba je spodbujati ustvarjanje odnosov in stikov, da bodo mladi lahko živeli naprej s tehnologijo, a tudi ohranjali  človeške odnose, je še pojasnila psihoterapevtka Maja Sedmak Cvelbar. Dr. Andrej Flogie je najprej poudaril, da je razvoj tehnologije danes izredno hiter. Tehnologija nas prehiteva. Vsi novi izumi, vsa nova družbena omrežja ter vse nove oblike tehnologije vplivajo na poklice prihodnosti, na šolski proces, izobraževanje ter na samo poučevanje. Mladi, ki preživljajo ogromno časa na družbenih omrežjih, se v šoli težko koncentrirajo, ker niso na to navajeni. Na Instagramu ali pa Tik Toku ves čas stremijo po nekem ugodju oz. motivaciji, niso pa koncentrirani, kar pa se ne usklajuje s šolskim poukom. Tehnologija ima zato številne prednosti, a tudi slabosti. Tudi učitelji in profesorji imajo pri tem pomembno vlogo, stalno morajo učence spodbujati ter jih naučiti koncentracije. Nevarna past pa je vidna na področju umetne inteligence, ki bo mogoče v prihodnosti nadomestila številne poklice, je še opozoril dr. Andrej Flogie. O poklicih prihodnosti je spregovoril tudi časnikar Klemen Ban, ki je opozoril, da bo morda poklic novinarja nadomestila umetna inteligenca. Pri tem pa je treba biti pozorni na sporočila in informacije, ki se množično širijo med uporabniki. Pomembno je, da prepoznamo lažne novice t. i. “fake news”. Spregovoril je tudi o t. i. “metaverzumu”, ki je neka navidezna resničnost, v kateri bi poskušali približati interakcije med virtualnimi liki in resničnim svetom.

Novinarski krožek MOSP je ob študijskih dnevih Draga priredil tudi celo vrsto delavnic, ki so se začele že v ponedeljek, 29. avgusta. Skupaj s psihologinjo in psihoterapevtko Majo Sedmak Cvelbar so se pogovarjali o temi Prijateljstvo in medosebni odnosi – skozi zaslone ali v živo?. V torek in sredo pa je v popoldanskih urah potekala delavnica z Jasno Košuta z naslovom Fotografija z mobilniki za potrebe objav na socialnih omrežjih in v medijih. V četrtek, 1. septembra, so se mladi udeležili novinarske delavnice z Giulio Černic z naslovom Objave na socialnih medijih za novinarske in društvene potrebe. V soboto, na dan Drage mladih, sta potekali dve delavnici. Prvo je vodil dr. Andrej Flogie na temo Kako nove tehnologije vplivajo na naše miselne vzorce, izobraževanje in navade, drugo So socialna omrežja tudi meni (o)prala možgane? pa je vodil časnikar Klemen Ban. V soboto, 10. septembra, bo ob 10. uri potekala izobraževalno informativna delavnica z inženirjem, publicistom ter komentatorjem in nekdanjim ministrom Žigo Turkom. V soboto, 17. septembra, pa krožek MOSP organizira avtobus na festival Stična mladih. Za informacije lahko pišete na elektronsko pošto info.dragamladih@gmail.com.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme