Prihodnost je v organiziranem delu z jasno vizijo

Piše: DD

OBČNI ZBOR  Skupnost družin Sončnica

Skupnost družin Sončnica je na rednem občnem zboru pregledal opravljeno delo in začrtal smernice po covidnem obdobju. Med navzočimi 22. januarja v Močnikovem domu se je tudi vnela plodna razprava o delovanju tega in sorodnih združenj.

Predsednica Katerina Ferletič je v imenu upravnega odbora prebrala poročilo in povedala, da je SD Sončnica lani, v 23. letu delovanja, kljub vsemu izvedla veliko načrtovanih dejavnosti. Tradicionalna predavanja so organizirali v sodelovanju s KC Lojze Bratuž, mlajši in starejši člani so bili zraven tudi pri različnih drugih javnih srečanjih. Poletno središče Srečanja, ki ga organizirajo v sodelovanju z Olympio, je za otroke iz vse Goriške potekalo od srede junija do konca avgusta. Odborniki društva so oktobra priredili zanimiv izlet po Vipavski dolini. Za družine z mlajšimi otroki so organizirali avgustovsko petdnevno in decembrsko tridnevno družinsko letovanje v Žabnicah ter oktobrski družinski duhovni week-end v vasi Soča. Tretji kamišibaj dan je uspešno potekal ob koncu junija; sama Katerina Ferletič je s kamišibajem na obeh straneh meje v zadnjem letu nastopila kar tridesetkrat . Člani mladinske gledališke skupine O’Klapa so med drugim v avgustu v Žabnicah letovali, se udeležili nekaj delavnic in z navdušenjem načrtovali nov zagon dejavnosti. Tudi O’Klapica je z navdušenjem poprijela za delo in pripravila miklavževanje. Na občnem zboru so člani prisluhnili Marjanu Vogriču, ki je prebral blagajniško poročilo, in Andreju Vogriču iz nadzornega odbora, nato pa so soglasno odobrili obračun za leto 2022 in proračun za leto 2023. Katerina Ferletič je marsikaj zanimivega povedala tudi v predstavitvi programa za leto 2023. Predavanja bodo spet potekala v Močnikovem domu, deloma marca, deloma jeseni. Spet bodo organizirali nekajdnevni junijski družinski dopust v Žabnicah in poletno središče, še prej pa tudi tečaj telovadbe na prostem. V načrtu imajo tudi enodnevni izlet z odborniki in večdnevni izlet za večjo skupino po Evropi. Posebno ambiciozen projekt je muzikal Lak za sanje 2.0: člani O’Klape so se namreč odločili za ponovno postavitev na oder muzikala, ki je v prvih dneh februarja 2020 doživel dve odmevni predstavi, ponovitve pa je prekinil izbruh pandemije. Oktobra so začeli z intenzivnimi vajami, pri čemer so zamenjali več kot polovico sodelujočih. Premiera igre, ki jo bo zrežiral igralec SNG Andrej Zalesjak, je v načrtu 7. maja, sledile bodo ponovitve, tudi po šolah, na Goriškem, Tržaškem in v Benečiji. Drug pomemben projekt je 4. kamišibaj dan, ki bo – tudi v prisotnosti uglednih gostov – potekal 23. junija; pripovedovanje zgodb v slikah bo razveselilo tudi šole, vrtce, knjigarne, knjižnice itd.

Sončnica bo še naprej gojila sodelovanje s Slovenskim pastoralnim središčem in drugimi združenji pri organizaciji pobud, ki so v prvi vrsti namenjene mladim in družinam. Še najbolj tesno sodeluje z Mladinskim domom in ZSKP; prav s člani tega društva in zveze se sončničarji menijo, da bi – tudi v luči EPK – strnili vrste in skupaj bolj smotrno načrtovali prihodnje delovanje v korist vseh. “Naša prihodnost je v organiziranem delu z jasno vizijo,” je pribila Katerina Ferletič.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme