Prihajajo e-vinjete

Piše: STA Fotografije: STA

Dars pred uvedbo e-vinjete zaganja informativno spletno stran

Od decembra bo v Sloveniji mogoče kupiti elektronske vinjete; sprva le letne za osebna vozila in polletne za motorna kolesa. Vozniki jih bodo lahko kupili prek spleta ali na fizičnih prodajnih mestih, cene pa bodo nespremenjene. Vse informacije o sistemu je Dars zbral na spletni strani evinjeta.dars.si, ki bo začela delovati sredi meseca.

Obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke bo veljavna do vključno 31. januarja 2022, prav tako se bodo do konca januarja uporabljale trenutne tedenske in mesečne vinjete. S februarjem pa se bodo vse nalepke poslovile.

Enako kot doslej bodo tako tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.

Novost pa bo, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu, so izpostavili na Darsu. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

So pa v upravljavcu avtocest izpostavili tudi nekaj posebnosti, na katere morajo biti pozorni kupci. Elektronska vinjeta bo zgolj nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila, so izpostavili. Za nakup bo zato potrebna registrska številka vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja.

Elektronsko vinjeto bo možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe Dars. V tem primeru bo treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti, so pojasnili. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park. Vse podrobnosti lahko že danes dobijo v klicnem centru za cestninjenje, na telefonski številki 01 518 8 350.

Novost elektronske vinjete bo tudi ta, da bodo imetniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega dela vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Nadzor bo potekal na način, da bodo registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled.

Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka. Kot so spomnili na Darsu, uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme