Prihaja tretja izvedba festivala Let’s play

Na vrtu muzeja Sartorio

Po dveh uspešnih izvedbah se vrača cikel gledaliških dogodkov LET’S PLAY, ki ga skupaj prirejajo tržaška gledališča La Contrada, Bonawentura /Teatro Miela in Slovensko stalno gledališče. Dogodek je vključen v poletni koledar Občine Trst Trieste Estate.

Festival, na sporedu od 8. junija do 2. julija se bo odvijal na vrtu Muzeja Sartorio v Trstu, s sodelovanjem Občine Trst in Občinskih muzejev.

LET’S PLAY 2023 sestavlja osem predstav v dvanajstih večerih: dve uprizoritvi gledališča La Contrada, dve produkcij Gledališča Miela in tri predstave Slovenskega stalnega gledališča. Med temi bodo tri krstne izvedbe, skupna koprodukcija vseh sodelujočih gledališč in slovesnost ob podelitvi letošnjih primorskih gledaliških nagrad Tantadruj.

Festival bo 8. junija ob 21. uri odprla koprodukcija “Premejevaje”, ki je literarni portret edinstvene usode ljudi, narodov, kultur, jezikov, držav v stiku prek štirinajstih slovenskih in italijanskih leposlovnih besedovanj o meji in obmejnosti, zlasti o sobivanju Slovencev in Italijanov na skupni, večkulturni jadranski zemlji v srcu Evrope. Miran Košuta je sestavil izbor pomenljivih odlomkov iz del, ki povezujejo preteklost in sedanjost z besedami Sabe, Magrisa, Rumiza, kot tudi Rebule, Pahorja in Bandlja. Režijo podpisuje Lino Marrazzo, ki bo z besedami prepletal tudi video kreacije Maurizia Bressana. Besedila bodo podali Ariella Reggio, Nikla Petruška Panizon, Miran Košuta, Danijel Malalan, Ivan Zerbinati.

Slovensko stalno gledališče bo poskrbelo za program prvih treh večerov. V petek, 9. junija, ob 21.00 bo na sporedu predstava “Pina in Pierpaolo”, Besedilo Ane Obreza in Jake Andreja Vojevca govori o umetniškem in človeškem sozvočju Pier Paola Pasolinija in openske violinistke Josipine Kalc, ki sta v času druge svetovne vojne prijateljevala v Casarsi della Delizia. Spoznala sta se zaradi sobivanja v razmeroma malem naselju: ona ga je učila violino, on pa je recitiral pesmi in jo navdihoval s svojo razgledanostjo. Izvirno dramsko besedilo je nastalo na podlagi obstoječe dokumentacije, ki jo sestavljajo pisma, članki, pripovedi Josipinine družine, nenazadnje tudi Pasolinijev roman Nečistovanja, ki avtobiografsko govori o mladosti v Furlaniji. Režiser je Jaka Andrej Vojevec, interpretka monologa pa je igralka Tina Gunzek. Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi.

V soboto, 10. junija, ob 21.00 v okviru festivala Danceproject bo Slovensko stalno gledališče predstavilo avtorski projekt Daše Grgič “Plenir”, ki je nastal v sklopu delovanja društva Balkan Dance project. Koreografska freska je poklon ženskam, ki so med vojno preživljale družino s trdim delom. Plenir je košara, s katero so kraške mlekarice, škedenjske kruharice in istrske šavrinke hodile v Trst prodajat svoje pridelke in izdelke. Njim posvečena sodobna plesna predstava nastaja iz pričevanj in spominov, ki so še danes prisotni v kolektivni zavesti. Zgodbe žensk so postale navdih za koreografijo, ki se prepleta med gibom, besedo in glasbo. Plešejo Mojca Majcen, Luka Ostrež, Urša Rupnik, Branko Mitrović.

Nedelja, 11. junija, bo poseben večer z dvojnim dogodkom; slovesnost ob podelitvi gledaliških nagrad Tantadruj bo dodatno obogatila krstna izvedba enodejanke “O snegu in ljubezni” po istoimenskem romanu Marka Sosiča. Adaptacijo in režijo je podpisal Tadej Pišek, ki bo tolmačil vsebine s prepletom gledališča, koreografij in glasbe. Sodelovali bodo koreografinji in plesalki Mojca Špik in Inan Du Swami ter glasbenik Marjan Peternel. Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi

V četrtek, 22., in v petek, 23. junija, ob 21.00 bo gledališče La Contrada uprizorilo besedilo “Tržaški epistolarij”, ki je nastalo na osnovi dopisovanja tržaških umetnic Anite Pittoni in Linuccie Saba. Interpretki teh dveh likov bosta Daniela Gattorno in Marzia Postogna. Besedila so povzeta iz knjige, ki jo je uredila Gabriella Norio. V predstavo so vključeni odlomki in poezije iz del Sabe, Giottija, Stuparicha in same Anite Pittoni, kot tudi video, na katerem pleše Anita (posnetek je last pesnika Claudia Grisancicha in ga gledališče Contrada predvaja ekskluzivno). Predstavo bo opremil video Maria Bobbia.   

V soboto, 24., in v nedeljo, 25. junija, bo na vrsti premiera gledališča La Contrada   “Pasolini, il caos contro il terrore” Diane Höbel. Ob režiserki in igralki bo sodelovala tudi igralka Ariella Reggio, izvirno glasbo pa izvaja v živo Baby Gelido. Fotografija pisatelja iz leta njegove smrti je izhodišče za pripoved o dogajanju med letoma 1968 in 1970, ko je Pasolini pisal kolumno za tednik Tempo iz “državljanske potrebe po angažmaju v vsakodnevnem, malem boju”.  

Program festivala Let’s Play se bo zaključil s produkcijama gledališča Miela.  V četrtek, 29., in v petek, 30. junija, ob 21. uri bo na sporedu predstava “Secondo Riccardo (evento finale)”, prosto napisana po “Rihardu II” Williama Shakespearja in uprizorjena v režiji društva Artifragili, s podporo zadruge Bonawentura. Po Rihardu ni predstava za vsakogar. Za nekatere je zabava, za druge igra, za tretje zgodba o padcu človeka s položaja božanske moči in o vzponu nove, sodobnejše oblasti, ki izhaja iz ljudske podpore. Režiser je Alejandro Bonn, dramaturgijo je podpisal Davide Rossi, igrajo Alejandro Bonn, Romina Colbasso, Veronica Dariol, Davide Rossi,

Druga produkcija Bonawentura/Teatro Miela, bo “Italo Svevo and Friends – Blues Jazz Explosion”, ki bo zaključila celotni festival v soboto, 1., in v nedeljo, 2. julija. Gre za resno, a hkrati lahkotno branje najboljših in najmanj poznanih strani Sveva, pa tudi Joycea, Sabe, Kosovela, Giottija, Voghere in mnogih drugih, ob odkrivanju najbolj človeških, vsakdanjih in nepozabnih plati življenja peščice mož, ki so – preden bi postali ulični kipi v središča Trsta – tu živeli, se srečevali, razpravljali in pisali najsodobnejšo literaturo svojega časa. Protagonisti predstave so Laura Bussani, Alessandro Mizzi, Ivan Zerbinati, pianist Riccardo Morpurgo, kitarist in pevec Franco Trisciuzzi. Predstava bo zaživela v novi preobleki ob stoletnici prve izdaje romana  Zenova izpoved.

V primeru slabega vremena vse predstave predvidevajo alternativno lokacijo, ki bo najavljena na spletnih straneh sodelujočih gledališč.

VSTOPNICE

Slovensko stalno gledališče tel. 040 2452616 (pon-pet, od 10. do 14.ure)

Teatro La Contrada, tel. 040.390613 /948471, TicketPoint tel. 040.3498276, spletna aplikacija Contrada, contrada.it e vivaticket.it

Bonawentura -Teatro Miela, tel. 0403477672 od ponedeljka do petka od 17.00 do 19.00. www.vivaticket.com

Preberi tudi

Zvenele orgle in glasovi

Tržaška

Besede ne ubogajo več

Tržaška

O kompleksnosti družinskih odnosov

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme