Prihaja cirkus Čudisekarseda!

Piše: IŠA

SKPD F. B. Sedej in Dramska družina F. B. Sedej / Igrivo gledališče

Da je zaradi strašljivega koronavirusa začasno presahnil živahni ustvarjalni tok delovanja tudi po naših društvih v vaseh, je vsem znano. Prav zato, da bi v Števerjanu spet razigrano zažuborel in da bi ustvarili neko gledališko vertikalo, ki bi obsegala otroško, mladinsko in odraslo skupino vznesenih igralcev, so si pri SKPD F. B. Sedej pod naslovom Igrivo gledališče zamislili “gledališko delavnico, ki bi kot glavni cilj ne imela samo širjenja  gledališke umetnosti in tehnike med najmlajšimi, ampak tudi to, da bi se posvetili jezikovni plati, tako da bi si otroci usvojili prve jezikovne veščine, spoznali zakonitosti slovenskega jezika, se uvajali v pravilno izreko in bogatili svoj besedni zaklad. /…/ Predvsem pa smo se zavedeli, da je treba delati na segmentu mladine, če želimo imeti vedno pomlajen igralski ansambel odrasle dramske skupine.” Tako nam je v pogovoru za naš tednik v jeseni obrazložila Jasmin Kovic, umetniška vodja Dramske družine SKPD F. B. Sedej Števerjan,

mlada režiserka, katere režijske sposobnosti in samosvoja domiselna izražanja smo vsi, ki spremljamo ljubiteljsko in poklicno ustvarjalno obnebje v zamejstvu, že dodobra spoznali, zadnjič pri prekrasni gledališko glasbeno pevski uprizoritvi izvirnega besedila Od Nice do Gorice. Gledališka delavnica Igrivo gledališče v organizaciji SKPD F. B. Sedej je bila namenjena mladim od prvega razreda osnovne šole do tretjega razreda nižje srednje šole in je potekala ob  torkih od oktobra 2022 do maja 2023. Obiskovala jo je lepa skupina navdušenih  otrok, ki so se sicer med dolgimi jesenskimi in zimski meseci tudi izmenjavali, poleg skupine najmlajših, ki so bili najzvestejši tečajniki. Mentorici teh iskrivih gledaliških uric za otroke, tudi iz jezikovno mešanih družin – za te so bile še posebno dragocene, ker so preživljali več časa v slovenskem jezikovnem krogu – sta bili nekdanja zelo zavzeta učiteljica Jožica Zniderčič, ki je s svojimi učenci postavila na oder več prikupnih otroških igric, tudi z etnografskim pogledom na našo preteklost, in prav tako zagnana učiteljica Marinka Černic, dolgoletna članica Dramske družine, ki je učinkovito odigrala marsikatero vlogo, nazadnje tudi v omenjeni “opereti” Od Nice do Gorice. Obe sta v ta “maratonski” gledališki tečaj vložili veliko truda, napora in prizadevanja, saj se je večina otrok prvič srečevala z gledališko umetnostjo brez vsakršne izkušnje odrskega nastopanja. Njuno požrtvovalno delo je res vse pohvale vredno, saj bo gotovo obrodilo zaželeni sad. Kot je poudarila Jasmin Kovic, bodo te delavnice odslej postale društvena stalnica, saj naj bi bile čudovita “kovačnica” za člane na novo ustanovljene otroške skupine, iz katere naj bi se razvila mladinska. Ta naj bi prilivala nove igralske moči odrasli skupini, ki se je v zadnjih letih izvrstno izkazala s svojimi izvirnimi pristopi h gledališkemu ustvarjalnemu delu.

Brezplačne delavnice so se zvrstile v števerjanskem župnijskem Sedejevem domu, kjer so imeli tečajniki na razpolago tudi primerno velik oder. Tu bodo potekale tudi v prihodnje.

Ob koncu te gledališke pustolovščine je nastopil čas, da rosno mladi in najstniški tečajniki pokažejo, kaj so se naučili in koliko gledaliških veščin so usvojili v teh mesecih. Pod vodstvom omenjenih mentoric bodo namreč uprizorili Cirkus Čudisekarseda!. Tekst, prosto povzet po delu Bojane Levinger O žalostnem klovnu in zaljubljeni princeski, je za potrebe skupine vešče priredila Jožica Zniderčič. Za barvite kostume je kot vselej skrbno in natančno poskrbela Snežica Černic, katere smisel za krojenje in usklajevanje barv že vsi poznamo, pri šivanju pa ji je pomagala šivilja spretnih rok Irene Grusovin. Za obdelavo scenografije sta bila zadolžena Niko Di Battista in Evgen Komjanc, za koreografijo je poskrbela gibka plesalka Monika Zajšek, ki je že večkrat bila trdna koreografska opora števerjanski Dramski družini, pomoč pri tehniki in ostalem pa so nudili Silva Humar, Vida Boškin in Aljoša Dorni. V tej cirkuški predstavi nastopa princesa Sončnica, ki ji ljubezen daje posebno moč: vsakemu, ki si tega želi, izpolni skrito željo. V to lepotico se zatreska hudoben cirkuški direktor, ki iz ljubosumnosti prereže klovnu Adamu vrv, tako da se le-ta pri padcu z dvajsetih metrov hudo poškoduje. Za eno leto ga nato pol mrtvega zapre v temno klet. A tudi s to nakano mu ne uspe osvojiti princeskinega srca, ki še zmeraj hrepeni po izginulem klovnu, dokler se ta nekega lepega dne čudežno spet ne pojavi … Kako se zgodba konča in kako jo bodo otroci in najstniki uprizorili, pa bodo izvedeli vsi, ki bodo prišli na premiero. Ta bo v nedeljo, 7. maja 2023, ob 15.30 v Sedejevem domu v Števerjanu. V tej kar zahtevni predstavi bodo nastopili igralci, ki so se v tem času, pod požrtvovalnim vodstvom mentoric, razvili v solidno igralsko skupino. Naj nadebudne izvajalce, med katerimi je že opaziti male talente, tudi poimensko omenimo: Amy Devetak (princesa Sončnica); Daniel Kovic (klovn Adam); Claudio Burgaretta (klovn Jago); Danjel Pahor (direktor cirkusa); Sofija Di Battista (akrobatka); Nora Burgaretta (krotilka); Sofia Prestento (žonglerka); Urška Dorni (čarodejka); Victoria Del Negro (plesalka); Mia Vittori, Lisa Freda, Greta Manià, Greta Pontello (deklice); Danijel Pintar, Mitja Komjanc, Liam Devetak (lovci); Liam Devetak, Danijel Pintar (medved in medvedek).

Na zadnjih vajah sta detajle v uprizoritvi z režijskega in tehničnega vidika opilila še Jasmin Kovic, s svojo iskrivo režijsko žilico, in Janez Terpin, tehnični vodja Dramske družine F. B. Sedej.

SKPD F. B. Sedej in Dramska družina F. B. Sedej toplo vabita na premiero nove produkcije Otroške gledališke skupine F. B. Sedej (ponovitev bo v sklopu niza ljubiteljskih gledaliških skupin Iskrivi smeh na ustih vseh 27. maja ob 18. uri v KCLB), ki bo sledila slovesni sv. maši v čast farnemu zavetniku sv. Florjanu in “družinskemu pikniku”. Števerjanski zagnani kulturni garači skušajo namreč obuditi nekdanje praznovanje domačega patrona.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme