Aktualno

Pričevanje iz Arezza

Pričevanje iz Arezza

Piše Luka Paljk / Mladi pevci Memlpz Emil Komel so se s tekmovanja vrnili s tremi nagradami!

V četrtek, 2. avgusta 2019 popoldne, smo se pevci Mešanega mladinskega zbora Emil Komel zbrali na železniški postaji v Tržiču, da bi s svojim dirigentom Davidom Bandljem odpotovali v Arezzo na prestižno meddržavno polifonično tekmovanje Guido D’Arezzo. Tokrat smo se tja vrnili že tretjič: prvič smo v Arezzu nastopili maja leta 2018 na tekmovanju Nuove voci per Guido, nato novembra istega leta na državnem tekmovanju Guido D’Arezzo. V obeh primerih smo s trdim delom in trudom dosegli prvo mesto in si zaslužili nastop na enem izmed največjih svetovnih tekmovanj v zborovskem petju. To je namreč eno izmed šestih tekmovanj, ki omogočijo vstop v Evropski Grand Prix v zborovskem petju, tj. najprestižnejše tekmovanje na svetu.
Na tekmovanje smo se pripravljali že več kot pol leta: od zmage na državnem tekmovanju novembra smo začeli postavljati nov program in pesmi za Arezzo. Ne nazadnje smo se v minulem mesecu večkrat zbrali na intenzivnih vajah, izvedli tridnevno turnejo v Kanalski dolini in pripravljalni koncert v luči tekmovanja, na katerem smo občinstvu pokazali svoj program in sadove skupnega garanja. Pripravili smo program za štiri tekmovalne kategorije: obvezni, sakralni, monografski in posvetni program, poleg tega pa smo se tudi pripravili na morebitno uvrstitev v Grand Prix Citta’ d’Arezzo.
V Arezzo smo prišli v četrtek zvečer, nato smo takoj šli na uvodni koncert, na katerem smo vsi sodelujoči zbori zapeli eno skladbo. Takoj zatem smo se odpravili v hotel, saj je bil petek zelo naporen dan. Zjutraj ob 10. uri se je v baziliki sv. Frančiška namreč že začelo tekmovanje v prvi kategoriji obveznega programa: mešani zbori smo morali zapeti renesančno skladbo Cantai un tempo e se fu dolce il canto Orazia Tigrinija, romantično Rheinbergerjevo Anima nostra in sodobni Ubi Caritas Pietra Ferraria. Temu je sledila kategorija sakralnega programa ob 15. uri, za katero smo odpeli Dominuttijev Requiem aeternam in Gallusov motet Alleluia. Cantate Domino canticum novum. Nazadnje pa smo v poznih večernih urah nastopili z monografskim sklopom Pavleta Merkuja: v osemskladbenem sklopu je bilo nekaj delov Requiema, Brevijarija in še skladba Darovanje. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

31.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!