Aktualno

Pričenja se letošnja izvedba pristnega slovenskega praznika

Pričenja se letošnja izvedba pristnega slovenskega praznika

Majenca 2018

V četrtek, 10. maja, se bo v Dolini pri Trstu pričela letošnja izvedba starodavnega ljudskega praznika pomladi in mladosti – Majence. Pristen slovenski praznik, ki se vsako leto v breški vasici obnavlja že stoletja, spada med najpomembnejše etnološke značilnosti slovenske narodnostne skupnosti v zamejstvu in je obenem priložnost za številne kulturne dejavnosti in za razvedrilo ob ponudbi domače kapljice in pred vašimi očmi pripravljenimi jedi na žaru.
Program, ki se bo odvijal vse do torka, 14. maja, predvideva med drugim 62. izvedbo občinske razstave vin, 21. izvedbo občinske razstave ekstradeviškega oljčnega olja, 1. ljudsko pokušnjo namiznih oljk, ljudsko pokušnjo in ocenjevanje vin in nagrajevanje najboljših vinogradnikov in oljkarjev,  postavljanje drevesa otrokovih pravic Unicef, razstavo o zgodovini oljčništva v Dolini, razstavo domačih likovnikov, parado starodobnih avtomobilov, koncerte pihalnih orkestrov, nastop folklorne skupine, nastope otroških baletnih  skupin in seveda zvečer glasbo in ples z ansambli Blek Panters, 4Pampel & Friends, Ansamblom Nebojsega in ABC.
Višek in istočasno posebnost tega praznika je dvigovanje maja. Sledeč tradicionalnemu običaju bo vaška mladina v noči na nedeljo na petnajst metrov visok smrekov drog pritrdila celo češnjevo krošnjo, jo okrasila s stročnicami in zastavami ter čez noč maj dvignila sredi vaškega glavnega trga, da se ga bo videlo daleč naokoli. Pod tem majem se bodo nato zvrstili kulturni nastopi in večerni plesi vse do torkovega večera, ko se bo praznik zaključil s padcem maja in navalom otrok na zastavice in pomaranče iz maja.
Urnike posameznih pobud in dogodkov ter ostale informacije dobite na spletni strani www.majenca.com
Informacije
mail: odbor@majenca.com

11.05.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!