Kultura

Pričakovanje Božiča ob glasbenih doživetjih

Pričakovanje Božiča ob glasbenih doživetjih

GORICA: SCGV Emil Komel / Predbožični nastopi

V tem adventnem času, ko že vse diši po mahu in smrečju in srčno čakamo na prihod Jezuščka, so, kot je že ustaljena navada, učenci goriškega Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v mestu in na podružnicah z glasbenimi voščili ustvarili tisto prijazno ozračje, ki se ga vsi razveselimo.
Tako je bilo prisrčno toplo poslušalcem pri srcu, ko so v sredo, 12. decembra 2018, pod večer prišli v župnijsko dvorano Anton Gregorčič v Štandrežu, da bi poslušali najmlajše učence SCGV Emil Komel iz Gorice in se še sami bolj približali potrebnim občanom in zanje kaj prispevali. Kot je v pozdravnem nagovoru povedala ravnateljica SCGV Emil Komel, Alessandra Schettino, so tudi letos rade volje izoblikovali koncertni večer pod naslovom Dobrota je ljubezen. Dobrodelni koncert je bil za potrebe Štandreške dekanijske Karitas. Otroci s svojo navdušujočo neposrednostjo, najstniki pa že z bolj osebno interpretacijo izbranih skladb, so ob že dobrem obvladovanju glasbil, po zaslugi zavzetih in vestnih profesorjev, povsem osvojili občinstvo, ki bi ga bilo, resnici na ljubo, lahko malo več. Malčki skupin DOMISOL in Mala glasbena šola so pod vodstvom Marje Feinig resnično prižgali lučke v očeh poslušalcev, kot so zapeli v pesmici Lenčke Kupper. Ob klavirju so se za njimi zvrstili mali in večji pianisti, Evelyn Sirotti, Anja Klanjšček, Katarina Vidič, Mirjam Marušič, kitaristi Saša in Petra Pahor ter Lara Emili v triu, Jan Grahonja in Janiki Cingerli. Violina je izrazito zazvenela pod lokom Makrine Quinzi, pa še Jakoba Quinzija in Anisje Volčič. S klarinetom sta se samozavestno izkazala Martin Vižin in Matej Tavčar. Godalna skupina pod vodstvom Mojce Batič je izbrala za uho zelo prijetno skladbo E. Calverta Cherry Pink and Apple Blossom. Za konec pa je kot po navadi publiko z neustavljivo privlačno močjo v svoje glasbene mreže ujel živahen, razigran, a seveda discipliniran nastop Šolskega pihalnega orkestra pod dinamično taktirko Tomaža Škamperleta.
Na klavir sta učence spremljala Eva Dolinšek in Armin Čolarić.
Dete prihaja je bil naslov že dobro ustaljenega predbožičnega koncerta SCGV E. Komel, ki je bil v goriški stolni cerkvi v soboto, 15. decembra. Razveseljiv je bil pogled na cerkvene ladje, polne pozornega občinstva, ki si želi v tem adventnem času prisluhniti blagozvočnim skladbam. Ob teh melodijah se srce sprosti in misel splava v višave. Take občutke so poslušalcem s svojimi zelo dobrimi nastopi omogočili občutiti mali in večji učenci, ko so pred prezbiterijem vsi natančno odigrali svoj program. Uvod je bil spet zaupan najmlajšim. Pod vodstvom Damijane Čevdek Jug in ob orgelski spremljavi Eve Dolinšek – kar nekajkrat je opravila to nalogo -, pa tudi violin (Athena Picech, Anna Michelon) je Otroški pevski zbor skupin Nauka o glasbi milo zapel Ave Maria neznanega avtorja in D. Krta Dete prihaja. Za nežnimi glasovi so se ob zelo solidno pripravljenih nastopih oglasile harfa (Asja Zavadlav), flavte (Ivana Bagon, Ana Murovec), violine (poleg že omenjenih Mateja Manzato, Lucia Vrtovec, Barbara Devinar), kitara (Jure Ipavec) in harmonika (Manuel Persoglia) ter orkester kitar (kar 15 jih je bilo!) pod vodstvom Martine Gereon. Navdušujoče in izrazito so izvedli Vivaldijev Koncert za dve mandolini in orkester ter Largo iz Zime istega avtorja. Sopranistka Gabriella Sofia Donadio pa je občinstvu podarila kristalno zveneč solistični nastop ob orgelski spremljavi Elisabette Cavaleri. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Iva Koršič

24.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!