Pričakovanja večje udeležbe na evropskih volitvah!

V obdobju pred volitvami v evropski parlament so v Sloveniji temu dogodku namenjali veliko pozornosti in razmišljanj s poudarki, da je evropska povezava del naše biti in prihodnosti. To dejstvo utemeljuje zavezo, da bi se morali v čim večjem številu udeležiti tudi volitev v evropski parlament. Toda pred temo o volitvah, ki so ji v slovenskem katoliškem tedniku Družina namenili posebno pesem, bom navedel nekaj morebitnih teženj in nevarnosti, očitnih iz trditev nekaterih politikov, in opozoril nanje. Gre za že dokazana dejstva in trditve, ki pa jih vladajoča politika in sedanji koaliciji naklonjena javna občila niso ocenili in komentirali.
V utemeljitvi trditev in kritik zoper obrambnega ministra Karla Erjavca, ki jih bo obravnaval in ocenil Državni zbor na izrednem zasedanju, je Žan Mahnič, poslanec iz opozicijske SDS in podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na novinarski konferenci zatrjeval tudi naslednje: “Karl Erjavec je izrazito proruski politik, ki Slovenijo vodi stran od njenega zavezništva” (Najbrž misli na Zvezo Nato, dodajam M. D.) “in dela vse, da ne bi izpolnili zavez in obljub, ki sta jih Natu dala Alenka Bratušek in Miro Cerar kot predsednika vlade. Karl Erjavec je očitno zaradi navodil iz Moskve tudi razveljavil projekt nakupa kolesnikov 8×8 tipa boxer, projekt, ki ga je odobrila vlada Mira Cerarja ob soglasju zaveznikov. Nekdo, ki dnevno laže in zavaja, ne more biti minister za obrambo, ker je nevaren za demokracijo”.
Kritikom ministra Karla Erjavca je posredno pritegnil tudi evropski poslanec iz stranke SDS, ki kandidira tudi za nov mandat, dr. Milan Zver. Po njegovem v Sloveniji “deluje peta kolona, ki v nasprotju z izraženo ljudsko voljo hoče povrnitev beograjskega in moskovskega režima v Sloveniji. Njihove lovke so povsod”.
O prihodnosti Slovencev in Slovenije razmišlja tudi Dejan Steinbuch, urednik spletne strani Portalplus. Na njej je zapisal, kar je povzel tudi slovenski katoliški tednik Družina, in sicer tole: “Če bo šlo tako naprej, bo maja 2020 že tri četrt Slovenije objokavalo štiridesetletnico smrti Josipa Broza Tita, jugonostalgija pa utegne doseči razsežnosti kolektivne histerije. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo na političnem tržišču pojavila jugoslovanska stranka, ki bo še bolj slavila titoizem, še bolj objokavala razpad Socialistične federativne republike Jugoslavije, kar že tako ali tako počnejo današnje parlamentarne stranke – z izjemo Nove Slovenije, krščanski demokrati, in SDS. Nostalgija za propadlim socializmom in Jugoslavijo je v Sloveniji vsako leto večja in postaja svojevrstni fenomen, ki vzbuja pozornost tudi v mednarodnih političnih in znanstvenih krogih”. (Navajam, da nostalgija po eni od razlag oziroma definicij pomeni “hrepenenje po čem, kar nam je bilo pri srcu”, pripisal M. D.)
O Evropski zvezi oz. uniji je bilo v kampanji pred volitvami v njen parlament, 26. maja, veliko razlag in mnenj, tudi o tem, kaj sploh je ta povezava. Razni govorci in tudi samozvani politiki so javnost in volivce prepričevali, da je obstoj povezave pogoj za obstoj in razvoj Slovenije, ali pa “dokazovali”, da bo EU razpadla zaradi vloge in pritiskov velikih in mogočnih držav, kot so ZDA in Kitajska. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / Papež Frančišek odobril romanja v Medžugorje

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme