Pri odkrivanju in odpravljanju spolnih zlorab naj sodeluje tudi država

V Sloveniji kar naprej potekajo razprave o najrazličnejših vprašanjih in zadevah, kar je sicer za državo s parlamentarno demokracijo običajno in potrebno. Žal pa le-te po večini odražajo le neko stanje. Kažejo namreč globoko politično in vsakršno drugo razdeljenost samostojne in neodvisne slovenske države. Zdi se, kot da nihče, tudi desna opozicija ne, ne more preprečiti drsenja Slovenije v sistem, ki je po vsebini in usmeritvi že skoraj enak tistemu, kakršnega smo imeli in doživljali v preteklosti. Leva politična opcija, ki zdaj upravlja in vodi državo, ga predstavlja in vsiljuje s pojmom in oznako nekakšnega demokratičnega socializma.
Zaradi negotovih razmer, časa in vzdušja, v katerem živimo, tudi dejavnost in ukrepi vlade, torej vladajoče koalicije, niso uspešni in prepričljivi. Vsaj po večini ne. Tako imenovana Bela knjiga o obrambi, kakršno naj bi si ustvarili do leta 2035, ki jo je navdihnil prejšnji ali morda še aktualni minister za obrambo, Karl Erjavec, nikogar ne zadovoljuje. V dokumentu je predvideno, da bo Slovenija do leta 2035 imela osem tisoč vojakov v redni sestavi in dva tisoč vojakov v rezervi. Toda stvarnost zahteva drugačno razmišljanje. Kako je mogoče dovolj natančno ugibati o tem, kakšne bodo razmere v Sloveniji in v mednarodnih odnosih v časovno oddaljenem letu 2035, pa kje bo država dobila denar za financiranje obrambe, saj že zdaj ne izpolnjuje svojih zavez in obveznosti kot članica zveze Nato. Slovenija ima zdaj v redni sestavi le okoli 6 tisoč vojakov in starešin, vsak mesec jih odide več, kot pa se jih vključi v vojsko. Slišati je, “da Bela knjiga o obrambi zveni kot slaba šala, ki pa se ji nihče ne smeji”.
Polna vrzeli in drugih pomanjkljivosti je tudi zamisel o beli knjigi, v kateri bi določili prihodnji razvoj slovenskega šolstva in izobraževanja. Janez Markež je v časniku Delo zapisal, da v “strokovno skupino” za pripravo bele knjige niso povabili ključnih predstavnikov stroke, brez katere dobre in strokovno prepričljive bele knjige o našem šolstvu in izobraževanju ne more biti. V samo dveh dneh so zbrali več kot petsto podpisov ljudi, ki v tako pomembnih zadevah za prihodnost slovenskega šolstva in izobraževanja zahtevajo sodelovanje stroke in strokovne argumente.
V političnih strankah in tudi v delu tako imenovane običajne javnosti pa razpravljajo oziroma ugibajo o politični prihodnosti Karla Erjavca, ki je bil poražen na volitvah za predsednika Desusa. Kljub njegovemu zagotovilu, da se bo umaknil iz politike in javnega življenja, kaže, kot da še naprej ostaja minister za obrambo. Mnogi mu ničesar ne verjamejo, kar naj bi potrjevale slabe izkušnje z njim. V bran sta ga vzela tudi premier Marjan Šarec in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Predsednik vlade Marjan Šarec je v pogovoru za časnik Delo dejal: “V slovenski politiki je mogoče čisto vse. Bi pa želel povedati, da je bil Karl Erjavec petnajst let na čelu Desusa in minister različnih resorjev, zato ima zagotovo tudi zasluge za razvoj države. Zato mu želim vse dobro”. Zaradi takšnega mnenja in ocene nekateri menijo, da premier pripravlja vrnitev Karla Erjavca v politiko, kar pomeni, da bi prevzel kakšno novo funkcijo v izvršilni oblasti.
Kar zadeva ukrepanja in ravnanja premiera Marjana Šarca, mu očitajo tudi, da on in vlada, ki jo vodi, ne ukrepata zoper korupcijo. Ta je v Sloveniji že tradicionalno zelo razširjena in povzroča za okoli 3 milijarde 500 milijonov evrov prilaščanj na leto. Premier o korupciji še nikoli ni govoril. Boris Štefanec, predsednik komisije za preprečevanje korupcije, je v pogovoru na TV Slovenija, dejal: “Če ima predsednik vlade v njej ministre, ki so obremenjeni z odločbami, ki kažejo na njihovo negativno ravnanje, potem je v Sloveniji borbe zoper korupcijo konec”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

 

Piše Marijan Drobež / Karlu Erjavcu, nekdanjemu predsedniku Demosa in obrambnemu ministru, morda pripravljajo vrnitev v politiko!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme