Pri bogoslužju so podelili najvišja škofijska odlikovanja

Koprski škof msgr. Jurij Bizjak je v četrtek, 28. maja 2020, z duhovniki obhajal nekoliko zapoznelo krizmeno mašo. Pri le-tej se blagoslovijo sveta olja, ki jih potem vse do naslednje Velike noči pri deljenju zakramentov uporabljajo duhovniki. Letošnjo krizmeno mašo je preprečila epidemija koronavirusa, zato je bila prestavljena za sedem tednov: namesto tri dni pred Veliko nočjo je prišla na vrsto tri dni pred praznikom Binkošti, ki sklepa velikonočni čas.
Kot je v svojem nagovoru pojasnil škof Bizjak, nam je pretekla kriza prinesla mnoge nove izkušnje, ki pa “niso samo slabe in boleče, ampak nas je naučila tudi marsikaj dobrega in koristnega”. Spomnila nas je namreč, kako smo krhki, opozorila nas je na mnogokrat pozabljeno vrednoto družine in nas predvsem usmerila navznoter, k notranjemu spreobrnjenju in molitvi. Ob tem je koprski škof izrazil tudi hvaležnost, da nam je Bog v času koronavirusa tako na področju zdravstva kot politike naklonil veliko število izjemno zavzetih in sposobnih ljudi, ki so nas s svojo oblastjo in s svojim znanjem uspešno vodili skozi težke čase.
Ob koncu svete maše pa je trem nagrajencem škof podelil tudi najvišje škofijsko priznanje, Odličje sv. Jožefa Delavca. Prejeli so ga sestra Rebeka Kenda iz Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja, za tri desetletja požrtvovalne vzgoje in evangelizacije otrok in mladine v hiši Eden v Kanjem Dolu pod Javornikom; slikarka Mira Ličen ob sedemdesetletnici življenja za štiridesetletno slikarsko in restavratorsko delo na področju sakralne umetnosti; msgr. Silvester Čuk ob osemdeseti obletnici življenja za dolgoletno predano uredniško, lektorsko, prevajalsko in pisateljsko delo pri Založbi Ognjišče.
G. K.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme