Preverjajte novice!

zadnjih dneh, še predvsem v zadnjih dveh letih, se mi ob branju srhljivih objav na Facebooku porajajo razna razmišljanja, predvsem o t. i. fake news oz. nepreverjenih informacijah. Obžalujem med drugim dejstvo, da to objavljajo prijatelji, znanci in “spletni prijatelji”, ki sem jih vedno imel za inteligentne osebe oz. ljudi, ki razmišljajo in s katerimi se lahko pošteno pogovoriš. Glede tega sem se očitno motil ali pa so nekateri zaradi tega res kriznega (in tudi neznosnega) stanja, v katerem živimo, enostavno izgubili stik z realnostjo. Res je, naše življenje v teh dveh letih ni blizu nobene definicije normalnosti, in to je treba poudariti. Ne glede na naša razmišljanja in prepričanja smo tega izrednega stanja in nenormalnega življenja naveličani. Mislim pa, da ne moremo mimo tega, da obstaja neka zdravstvena kriza oz. da je med nami virus, ki se pri nekaterih osebah pojavlja v zelo blagih oblikah, drugim (tako starejšim kot mlajšim) pa se ob okužbi zdravstveno stanje tako poslabša, da so bolnišnice, zdravstvene ustanove in osebje preobremenjeni. Če z enim stavkom zapremo ta oklepaj, lahko odpremo tudi drugega (ali tretjega, odvisno od razmišljanja posameznika, tudi gospodarsko vprašanje je lahko na drugem mestu), in sicer o najhujši posledici pandemije, razkolu v družbi. Prav gotovo ste vsi slišali (in morda tudi doživeli) o kreganju, zmerjanju glede verodostojnosti pandemije, cepljenja, covidnega potrdila itd., ki se poraja v prijateljskih krogih in v samih družinah. Ponekod so ta trenja privedla celo do tega, da so se končala dolgoletna  prijateljstva ali pretrgali družinski odnosi. To je grozno! Veliki ojačevalci teh sporov so prav gotovo splet in socialna omrežja, ki nosijo v sebi veliko bogastvo, a istočasno veliko nevarnost in škodo. Morda je napačno za vse kriviti splet, pravilneje bi bilo govoriti o slabi uporabi le-tega in nezadostnem razmišljanju ob brskanju njegovih strani.

Tako se je zgodilo, da se je v pandemičnem obdobju pojav lažnih novic še bolj razširil in postal tudi bolj nevaren. Ponavljam, ne glede na to, kakšno je naše prepričanje, moramo novice pozorno preverjati, predvsem njihov vir. Tako lahko prebiramo med svojimi kontakti na Facebooku vesti o raznovrstnih zarotah, absurdne novice, ki bi jih v hipu lahko preverili, da so lažne. Vsi seveda tega ne prebirajo, zato je prvi krivec tisti, ki objavlja te vesti, žrtev pa tisti, ki jih prebere in mogoče ne preveri, ali so resnične ali ne. Naj navedem le zadnje primere objav, kot npr. tisto o človeku, ki naj bi v Trentu umrl takoj po cepljenju (in zaradi tega seveda), bilo pa je takoj preverjeno, da je to kosmata laž, in zdaj tudi iščejo krivce, ki si za to zaslužijo kazensko ovadbo in sodni postopek. Drugi  primer je še hujši in se nanaša na učitelja, ki se je pred kratkim polil z bencinom in se zažgal. Takoj je “spletno ljudstvo” delilo posnetek in zapisalo, da je to usodno gesto naredil iz obupa in protesta zaradi “vsiljenega” covidnega potrdila, itd. Zaradi tega se je v zelo težkih trenutkih morala celo oglasiti prizadeta učiteljeva družina, ki je zatrdila, da so za dejanjem druge dinamike, saj je bil učitelj že dvakrat cepljen in imel že napotnico za tretji odmerek cepiva. Gre torej za iskanje nekih pretvez za potrditev lastnega prepričanja, ne da bi pomislili na posledice, ki (npr. pri navedenem primeru) prizadenejo celo družino. Da se ne boste obregnili ob to, da navajam le procepilne primere: prepričan sem, da je treba prav tako obsoditi nepreverjene novice o smrti necepljenega in jo takoj povezati s covidom in s tem, da ni bil cepljen. Greh je seveda enak. To je neverjetno zavajanje ob dogodkih, ki smo jim zdaj žal priča v vsakdanjem življenju. Temu botrujejo, kot rečeno, krizno in zdravstveno stanje, a tudi popolno nezaupanje ljudi v institucije. To je velik problem, ki se v zadnjem času še stopnjuje: nezaupanje v politiko, ki je itak bilo očitno že pred pandemijo, nezaupanje v poročanje časopisov in časnikarjev (ki novice preverjajo, in če jih ne, so podvrženi sankcijam), ki so danes označeni kot hlapci države in politikov ter sužnji nekih zarotniških sil, ki delujejo v zakulisju. Najslabše pa je nezaupanje v zdravstvo, ki je v zadnjih petdesetih letih napredovalo kot še nikoli prej.

Ta kratki zapis je v razmislek, predvsem pa nasvet (ne glede na nazore in prepričanje), naj vsi bolj pozorno presojamo spletne novice in novice na socialnih omrežjih in si vzamemo nekaj minut časa, da bolje preverimo verodostojnost dogodkov, preden jih pošljemo v svet.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme