Prevajali so dele Vojnovićevega romana Figa

Od 21. do 26. julija 2019 je v angleškem mestecu Norwich potekala mednarodna poletna šola literarnega prevajanja in kreativnega pisanja, ki jo vsako leto organizirata Britanski center za literarno prevajanje (British Centre for Literary Translation) in Državni pisateljski center (National Centre for Writing). Letos je bila na poletni šoli prvič prisotna tudi slovenščina.
Udeležencev poletne šole je bilo kar enainsedemdeset, razdeljeni pa so bili v šest delavnic: na štirih delavnicah so pod vodstvom priznanih mentorjev prevajali odlomke iz romana v izbranem jeziku – francoščini, italijanščini, španščini ali slovenščini. Preostali dve delavnici pa sta bili večjezični: udeleženci so v angleščino prevajali prozo oziroma poezijo iz jezikov, ki niso bili zastopani na enojezičnih delavnicah.
Slovensko delavnico pod pokroviteljstvom Javne agencije za knjigo, JAK, je vodila Olivia Hellewell, literarna prevajalka, ki je pred kratkim doktorirala na Univerzi v Nottinghamu z disertacijo o prevajanju slovenske literature od leta 1991. Delavnice se je udeležilo sedem zelo raznolikih ljubiteljev prevajanja in slovenske književnosti; med temi je bila tudi tržaška Slovenka. Skupino so sestavljali tako izkušeni prevajalci kot tudi študentje, prevajanje pa je potekalo skupinsko: posamezne povedi je vsak udeleženec najprej prevedel individualno ali pa po pogovoru v manjši skupini, nato pa so vsi skupaj temeljito predebatirali posamezne leksikalne in stilne izbire ter se odločili za končni prevod, ki je vsem ustrezal.
Udeleženci slovenske delavnice so prevajali odlomke iz zadnjega romana Gorana Vojnovića, Figa. Vojnović je slovenski javnosti dobro poznan kot pisatelj, pa tudi kot režiser. Za vse tri romane (med temi je zaradi izvirnosti verjetno najbolj znan njegov prvenec, Čefurji raus! ), ki jih je do zdaj napisal, je prejel prestižno kresnikovo nagrado. Njegova dela so bila prevedena v kar petnajst jezikov. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

PIše Mojca Petaros: Na poletni šoli v Angliji prvič tudi slovenščina

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme