Aktualno

Pretreseni

Piše: Danijel Devetak
Pred nekaj dnevi je javnost pretresla vest o smrti novorojenke, ki jo je mladoletna mamica zapustila na dvorišču stanovanjskega bloka v tržaškem predmestju.

Vsaka osebna drama je boleča. A smrt otroka, ki je komaj prišel na svet in ni našel naročja, ki bi ga sprejelo ali mu zagotovilo vsaj preživetje, boli še bolj. In ob misli, da je za vsakega novorojenčka, ki ga slučajno najdejo na groblji ali v smetnjaku, gotovo veliko več takih, ki jih nikdar ne bodo našli, je bolečina še bolj skeleča. Kaj je bolj nenaravnega kot to, da ženska namerno umori komaj rojenega otroka, ki ga je nosila pod svojim srcem?
Podobna žalost, ovita v tišino, me prevzame, ko berem o neverjetno številnih primerih, ko matere namerno umorijo še nerojenega otroka. Če se nosečnost običajno konča z rojstvom otroka, kaj je t. i. “umetna prekinitev nosečnosti”, če ne zavestna usmrtitev otroka? V Italiji je bilo v zadnjih 40 letih umorjenih okrog šest milijonov oseb; v Sloveniji, kjer je splav legaliziran že 65 let, pa naj bi jih bilo nad 700 tisoč. Kako je možno, da te številke ne pretresejo javnosti?!
Da bi se kaj premaknilo, se zadnja leta po svetu množijo pohodi za življenje. Ljudje različnih starosti, nazorov in kultur miroljubno hodijo, da bi spomnili politike, medije in ideologe “politično korektnega” na preprosto zadevo: življenje je temeljna dobrina, na kateri slonijo vse druge. To velja na osebni in družbeni ravni!

(…) Celoten zapis v tiskani izdaji

10.05.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!