Prešernovo s Košuto in Kosovelom

Osrednja prireditev je bila v soboto, 8. februarja, v občinskem gledališču G. Verdi, ko sta Miljska občina in Tržaška pokrajina skupaj s KD Slovencev Miljske občine (DSMO) Kiljan Ferluga posvetili kulturni večer Prešernovemu nagrajencu Miroslavu Košuti. Dan prej pa so miljsko društvo, KD Istrski grmič Škofije in KD Brkini priredili skupno Prešernovo proslavo v Škofijah.
Sobotni večer z Miroslavom Košuto je bil dokaj izvirno zastavljen, saj so na miljskem odru spremljali uglednega in žilavega osemdesetletnika pevka Martina Feri, pianistka Paola Chiabudini in virtuoz harmonikar Aleksander Ipavec, igralka in režiserka Neda Rusjan Bric ter literarna zgodovinarka Tatjana Rojc. Kot je povedala miljska podžupanja in odbornica za kulturo Laura Marzi, je večer v znamenju slovenske kulture nekako idealno sklenil niz Beseda glasbe – glasba besed, ki se je uokvirjal v širši program obmejnih pobud, kot je bila npr. odmevna prireditev med Miljami in Koprom Pahor – Spacal. V imenu miljskega društva je spregovorila predsednica Isabella Marega.
Tatjana Rojc je predstavila pesnika in kramljala z njim o razmerju med njegovo poezijo in avtorskimi besedili za popevke, ki jih je Košuta uspešno zlagal za znane slovenske glasbenike in pevce (Jožeta Privška, Eldo Viler, Majdo Sepe, ansambel Bele vrane), ko je bil urednik Radia Slovenija v Ljubljani. Zanimivo in značilno je bilo njegovo različno naziranje in vrednotenje lastnega “obrtnega”, sicer zelo kakovostnega doprinosa pri pisanju stihov za lahko glasbo in višjega iskanja poetike, izpovedovanja svojskega umetniškega sveta in prostora, med svežino Mediterana in skrajno zahodno pričujočnostjo slovenske besede.
Neda Rusjan Bric, režiserka osrednje Prešernove proslave 2011, ko je prejel Košuta glavno nagrado, je recitirala nekaj njegovih pesmi. Kar pa je posebej očaralo miljsko občinstvo, so bile tople in mogočne interpretacije vokalistke Martine Feri, v družbi dua Chiabudini – Ipavec, tako Košutove lirike Morje v Ipavčevi uglasbitvi kot njegovih popevk iz omenjenega ljubljanskega obdobja: Zlati prah imaš v očeh, Maček v žaklju, Otoki in Vzameš me v roke, krasna ljubezenska pesem, ki jo je pesnik poklonil v dvorani prisotni ženi Marti.
Z geslom “Družijo nas beseda, pesem in prijateljstvo” pa so v Zadružnem domu v Škofijah uprizorila bolj tradicionalno proslavo omenjena tri društva iz miljsko – škofijskega območja, ki že več let skupno praznujejo slovenski kulturni praznik, vsakič v enem od omenjenih krajev. Ob slavnostni govornici, pesnici in slavistki Ines Cergol, predsednici KD Istrski grič Vlasti Jerman in tajnici Zveze kulturnih društev MO Koper Darji Krkoč so nastopili recitatorji DSMO Kiljan Ferluga, KD Istrski grmič in OŠ Oskarja Kovačiča Škofije z recitalom Moja pesem ob 110. obletnici rojstva Srečka Kosovela. Lepo so se izkazali ob mentorstvu Gregorja Geča mladi Miljčani Danilo Devetak, Barbara Ferluga, Lucija Jankovski in Martin Lissiach. Večer so zaokrožili nastopi MePZ Adriatic Hrvatini, PZ OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, saksofonista Martina Šporina, baritonista in skladatelja Andreja Makorja s pianistko Laro Klun, Deklet iz Škofij in Folklorne skupine Oljka Hrvatini. Številno občinstvo je pisana sestava zasedb in intepretov res razveselila, tako s priredbami narodnih pesmi kot s tradicionalnimi ljudskimi ritmi in značilno istrsko razigranostjo.
Davorin Devetak

Slovenci v Miljah so tokrat dvakrat proslavili slovenski kulturni praznik.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme