Prešernova proslava letos po spletu

Piše:

Trgovski dom / SSO, SKGZ, Kinoatelje

V torek, 2. februarja, sta Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij v sodelovanju s Kinoateljejem priredila tiskovno konferenco v novih prostorih Narodne in študijske knjižnice v Trgovskem domu v Gorici. 

Nosilec letošnje slovesnosti, ki bo 8. februarja zaradi zdravstvene krize potekala le v virtualni obliki, je Kinoatelje. Letošnja prireditev z naslovom Odtisi svetlobe – “Tam notri je vse naše življenje …” je posvečena avdiovizualni dediščini Slovencev v Italiji. Kratek uvodni pozdrav je izrekla direktorica NŠK Luisa Gergolet, ki je povedala, da čeprav ni bilo še uradnega odprtja novih prostorov, so si vseeno želeli gostiti ta prvi dogodek. Zdelo se jim je namreč primerno, da se ob tako pomembni priložnosti tudi knjižnica pokaže kot žarišče goriškega kulturnega dogajanja in življenja.

Sledila sta pozdrava predsednice SKGZ Ksenije Dobrila in predsednika SSO Walterja Bandlja. Ksenija Dobrila je poudarila, da je ta tiskovna konferenca v novih prostorih knjižnice najboljši uvod v praznovanje slovenskega praznika. Walter Bandelj pa je naglasil, da je ta le eden izmed pomembnih projektov, ki ga krovni organizaciji izvajata s skupnimi močmi za dobrobit slovenske narodne skupnosti. Oba pa sta poudarila, da letošnjo proslavo zaznamujejo mladi; prav njim je treba zaupati, saj so, kot vedno pravimo, naša prihodnost.

Predstavnica Kinoateljeja Mateja Zorn in mladi režiser Leo Černic sta na kratko predstavila letošnjo proslavo. Zornova je povedala, da je bila letošnja proslava pravi izziv, tudi glede na posebne čase, ki jih doživljamo. Nudila se je priložnost spregovoriti o pomembnosti avdiovizualne dediščine, jezika gibljivih podob, ki je pravo bogastvo naše skupnosti. Delo je pravi manifest razmišljanja, kako bi bilo treba poskrbeti za to vrsto dediščine in jo primerno ovrednotiti. 

Mladi režiser Leo Černic je predvsem hvaležen za zaupanje, ki sta ga krovni organizaciji izkazali mladi generaciji; le-ta je namreč protagonist tega projekta. Povedal je, da je cilj letošnje proslave tudi ozavestiti našo skupnost, da imamo pomembno filmsko kulturno središče, o katerem se premalo govori. Obrazložil je potek posnetka, v katerem bo protagonist kozmonavt, pravi državljan sveta, ki pristane v naši mali realnosti, jo raziskuje in izve, kako je bogata in zanimiva. V ospredju bo prav ta zanimivi kontrast med malim in velikim.

Letošnjo proslavo, ki bo po duhu napredna in prodorna, kot sta poudarila Ksenija Dobrila in Walter Bandelj (ter dodala, da si taka želita biti tudi SKGZ in SSO), bo potekala v ponedeljek, 8. februarja, ob 19. uri v živo na Youtube kanalu Kinoateljeja, v nedeljo, 14. februarja, ob 21. uri in četrtek, 18. februarja, ob 20.55 pa na Slovenskem programu Deželnega sedeža RAI. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme