Aktualno

Prešerno skupaj v Devinu

Prešerno skupaj v Devinu

Kulturna pomlad 2018

V okviru Kulturne pomladi 2018, ki jo prirejajo Moški pevski zbor Fantje izpod Grmade, Otroški pevski zbor Ladjica in Devinski mladinski krožek, bo v nedeljo, 18. februarja, ob 18.30, na sedežu devinskih zborov, Prešernova proslava. S petjem, glasbo ter recitalom želijo skupaj z gosti in prijatelji proslaviti praznik slovenske kulture.

Za dobrodošlico bodo poskrbeli pevci MoPZ Fantje izpod Grmade, ki jih vodi Herman Antonič, skupaj s Fantovsko skupino Devin Nabrežina, katere vodi Mirko Ferlan.

Sledil bo nastop skupine mladih klasikov, ki obiskujejo tretji razred klasične smeri Državnega znanstvenega liceja France Prešeren v Trstu s prizorom Srečanje med Dantejem in Prešernom. Kaj se zgodi, če se srečata največji slovenski pesnik, France Prešeren, in največji italijanski pesnik, Danteje Alighieri? Hudomišni prizor je napisala Katarina Polojaz, v njem pa nastopata Borut Štoka v vlogi Prešerna in Simone Genzo v vlogi Danteja.

Večer bo nato zaključil kabare Ko napišem si pesem, v katerem nastopata Matej Gruden – Keko in Iztok Cergol. Njun umetniški kolektiv KUD Grešni kozli odlikujejo predstave glasbeno–pesniško–gledališkega značaja. Matej Gruden je avtor številnih besedil z zabavno osebnostno, ironično in družbeno–kritično tematiko, ki jih Iztok Cergol spremeni v glasbo. Včasih se jima pridružijo še drugi prijatelji glasbeniki, ki še dodatno obogatijo njuno avtorsko ustvarjalnost. Tako bo tudi ob tej priložnosti, za katero sta pripravila preplet avtorske poezije Mateja Grudna z glasbeno kuliso, ki jo podpisujeta Iztok Cergol in Miro Tomassini. Glasbo bodo soustvarjali še Uroš Nemanič (bobni), Štefan Švagelj (kontrabas) in Marko Hrvatin (kitara).

V sklopu devinske Kulturne pomladi bo OPZ Ladjica poskrbel tudi za najmlajše, saj bodo v soboto, 17. februarja, ob 10. uri, lahko odpluli Z Ladjico na pravljico. To bo nekakšna Prešernova proslava za otroke, na kateri bo nastopil otroški pevski zbor, pod vodstvom Olge Tavčar. Barbra Fužir pa bo prebrala pravljico Medved zobozdravnik, ki jo je napisala tržaška mladinska pisateljica Miroslava Leban. Glavni junak zgodbe je medved Kratkodlaki, ki zna kljub svojim okornim šapam priskočiti na pomoč tako velikim kot malim gozdnim živalim. Knjigo, ki je izšla jeseni 2017 pri Goriški Mohorjevi družbi, je ilustrirala in grafično oblikovala umetnica Vesna Benedetič. Prav Benedetičeva bo v soboto, 24. februarja, ob 10. uri, na devinskem sedežu zborov, vodila likovno ustvarjalno delavnico za otroke od 6. leta starosti.

Toplo vabljeni v Devin!

 

12.02.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!