Presenečenje za Mateja Černica

Piše: Katarina Visintin

Sovodnje ob Soči Topel sprejem v telovadnici

Matej Černic, srebrni olimpijec iz Aten, leta 2004, in dvakratni evropski prvak, leta 2003 in leta 2005. Športnik iz Gabrij je svojo odbojkarsko kariero začel pri Športnem združenju Soča v Sovodnjah ob Soči leta 1986. Leta 1998 je prvič zaigral z moško italijansko reprezentanco, v dolgih letih uspešnega igranja pri raznih klubih je dosegel številna priznanja na vsedržavni in mednarodni ravni. Odbojkar se je letos, po 36-letni karieri, odločil, da bo svojo igralsko pot končal. Razložil je, da se je tako odločil zaradi težav z ramenom, ne pa iz drugih razlogov.

ŠZ Soča Sovodnje je v soboto, 14. maja 2022, v sovodenjski telovadnici pripravilo za Mateja presenečenje. Zbrani prijatelji, veliko število mladih športnikov, nekdanji soigralci in trenerji ter člani raznih športnih društev so odbojkarja ponosno sprejeli z bučnim aplavzom. Mateju so se zahvalili za vse in mu čestitali, obujali so tudi spomine iz prvih let njegove športne kariere.

Na prijetnem srečanju so bili prisotni vsi nekdanji Matejevi trenerji. Nekateri izmed njih so delili anekdote iz mladih športnih let, ki jih še danes nosijo v spominu in srcu. Matej se je vsem iskreno zahvalil za vse posredovano znanje in številne modre nasvete, ki jih je upošteval ob vsaki priložnosti in težavi. Spregovoril je tudi predsednik društva Soča Igor Tomsič. Pravilno je povedal, da je Matej vzor za vse mlade športnike in dokaz, da se z vztrajnim trudom lahko dosežejo res visoki cilji. Mateju sta čestitala za vse dosežke in vztrajnost tudi župan Občine Sovodnje Luka Pisk in občinska odbornica za šport Ljubica Butkovič. V imenu občinske uprave sta mu zaželela še veliko nadaljnjih uspehov na osebnem, poklicnem in športnem področju. V imenu celotnega športnega gibanja Slovencev v Italiji pa sta spregovorila predsednik ZSŠDI-ja Ivan Peterlin in športni direktor AŠZ Olympia Andrej Vogrič. Oba sta na Mateja zelo ponosna. Čestital mu je še predsednik teritorialnega odbora za italijansko odbojkarsko zvezo FIPAV Trst-Gorica Paolo Manià.

Ob koncu so mali športniki postavili Mateju nekaj vprašanj. Zanimalo jih je, zakaj se je zdaj vrhunski športnik kot otrok odločil za odbojko, katere vloge je igral, pa tudi kakšne občutke je imel pred vsako tekmo. Matej jim je razkril, da se je za odbojko odločil zaradi mamine želje. Priznal je tudi, da mu je vsaka tekma vzbujala strah, proti kateremu se je do konca boril: strah je spremenil v moč.

Matej je s svojimi dosežki ponesel v širni svet ime društva Soča, ob njem pa tudi Občine Sovodnje in zamejske športne skupnosti nasploh. Ob koncu svoje vrhunske kariere je mladim športnikom svetoval, naj se vztrajno in z ljubeznijo ukvarjajo s športom. Vsak vložen trud bo nedvomno poplačan.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme