Prerez abstraktnega skozi Kandinskega

Piše: Davorin Devetak

Razstava v Tržiču

Do 15. maja 2022 je na ogled v Občinski galeriji sodobne umetnosti v Tržiču sugestiven izbor slikarskih del in skulptur iz zbirk slovite beneške Ca’ Pesaro, se pravi iz pridobljenih umetnin velikih mednarodnih mojstrov v okviru Beneškega bienala.

Že programski naslov razstave Punto, linea e superficie, Kandinsky e le avanguardie (Točka, črta in površina) po znanem teoretsko – estetskem delu ruskega slikarja Vasilija Kandinskega kaže na poučno namero kustosinje Elisabette Barisoni, da bi s pregledom ožje skupine unikatov in grafik prikazali razvoj abstrakcije od prvih avantgardnih dognanj iz 20. – 30. let prejšnjega stoletja do nadrealističnih eksperimentov sredine stoletja, od povojnega abstraktnega ekspresionizma do informela in minimalizma v kiparstvu. “Umetnost teži k najbolj svobodnemu izražanju strasti, napetosti, občutkov in jih spreminja v znak, kretnjo, barvo, materijo; matrica je v temelju abstraktna, a kretnja spremeni pomen.”

Da naštejemo: začne se z uverturo mojstrovin Kandinskega in Nemca Paula Kleeja, oba kolega v gibanju Blaue Reiter (Modri jezdec) in v šoli Bauhaus; sledijo drugi slikarji, ameriško-nemški Lyonel Feininger, Katalonec Antoni Tàpies, Nemec Max Ernst, Američan Mark Tobey, Italijana Tancredi Parmeggiani in Emilio Vedova; ter še kiparja, nemško-francoski Jean Arp in furlanski Mirko Basaldella …

Sama velika, legendarna imena umetnosti preteklega stoletja, ki predstavljajo odlično lekcijo sodobne umetnosti, za kar svetujem, da naročite voden obisk (s prijaznimi in pridnimi vodičkami), ki je na razpolago v soboto in nedeljo ob 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00 in 17.30.

Vstop je prost: v četrtek in ponedeljek je odprto od 15. do 19., v petek, soboto in nedeljo od 10. do 19. ure. Galerija se nahaja v samem središču, tik glavnega tržiškega trga, v nekdanji obnovljeni tržnici. Info in rezervacije: tel. 0481.494177 / 371, mail galleria.didattica@comune.monfalcone.go.it. Na posnetku je voden obisk razstave, krasne vzorce razstavljenih del pa dobite na spletni strani galerije: www. galleriacomu naleartemonfalcone.it.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme