“Prepričana sem, da me bo ta izkušnja močno obogatila!”

Piše: Giulia Černic

Tina Fabi Pahor iz Devina, študentka na Nizozemskem

Devetnajstletna Devinčanka Tina Fabi Pahor se je kljub neugodnemu času za nove izkušnje odločila, da bo univerzitetni prag prvič prestopila v tuji državi. Po končani Mednarodni gimnaziji Bežigrad v Ljubljani se je vpisala na Tilburg University, kjer študira podjetništvo in poslovno inovacijo. Pogovorili sva se o njeni odločitvi in o življenju v mestecu na jugu Nizozemske.

Zakaj si se odločila za študij v tujini in zakaj si izbrala ravno Nizozemsko?

Lansko šolsko leto se je za dijake Gimnazije Bežigrad končalo precej nenavadno, ker so nas nepričakovano  obvestili, da bodo za končno oceno upoštevali dotedanje delo in da v bistvu bomo višjo srednjo šolo končali brez mature. Konec marca sem bila precej zbegana, ker nisem točno vedela, kako in kam naprej. Vpisala sem se na študij v Ljubljani, a nisem bila prepričana, da je to prava izbira zame. Vedela sem, da me zanima ekonomija; od nekdaj sem si želela v tujino, nisem pa imela posebnih želja glede destinacije. Čisto po naključju sem na spletu dobila Tilburg University, katere ponujene smeri so se mi zdele zelo zanimive. V nekaj dnevih sem temeljito razmislila in se na koncu vpisala tik pred koncem vpisnega roka.

Trenutna situacija na svetu torej ni preprečila novega začetka v tuji državi.

V bistvu ne, tudi ker v trenutku, ko sem odpotovala, je bila situacija na Nizozemskem izrazito boljša kot pri nas. Avgusta in septembra so bile vse trgovine in restavracije odprte, maske v bistvu niso uporabljali in okužb ni bilo veliko.

Kakšno je pa zdajšnje stanje na Nizozemskem?

Strožji ukrepi so se pojavili v mesecu oktobru, ko so začeli zapirati restavracije in podobne obrate. Do popolnega zaprtja je prišlo tik pred božičnimi počitnicami s predvidenim trajanjem do polovice januarja, a žal so ukrep že dvakrat podaljšali in zdaj je v veljavi do začetka marca. To pomeni, da imamo policijsko uro ob 21.00, restavracije obratujejo samo za dostavo in prevzem hrane, obiski prijateljev in znancev so omejeni, masko pa nosimo v zaprtih prostorih.

Katere so glavne razlike med življenjem v naših krajih in na Nizozemskem?

Kar me je še najbolj presenetilo, je to, da je na Nizozemskem veliko mladih študentov in dijakov, ki delajo v trgovinah in barih. V bistvu podobne službe opravljalo skoraj večinoma mladi. Posebna razlika pa je tudi ta, da je ob nedeljah na Nizozemskem v glavnem vse zaprto in življenje se začne šele ob 11. uri, pred tem pa ni nikogar po ulicah.

Kot pa mogoče že vsi vedo, je tukaj kolo bistvenega pomena, ker se v bistvu veliko premikaš s tovrstnim prevoznim sredstvom, ljudje pa so po značaju nekoliko bolj zaprti in introvertirani,  kar je značilno za severne države.

Katere so pa razlike na študijskem področju?

Osebno nimam izkušenj na slovenskih ali italijanskih univerzah, imam pa brata, ki študira ekonomijo v Italiji, in v primerjavi z njim lahko rečem, da imamo na univerzi, ki jo obiskujem, veliko več praktičnega dela in skupinskih projektov. Poleg tega študij na Tilburg University zahteva veliko sprotnega dela, ker predmet ne opraviš le s končnim izpitom, ampak imaš med semestrom kar nekaj nalog.

Imaš mogoče možnost, da se vsaj za kratek čas med počitnicami vrneš domov?

Vrnila sem se med božičnimi počitnicami, ko sem končala izpitno obdobje. Pot iz Nizozemske v Devin pa je bila kar dolga. Kar nekaj letalskih povezav so v tem obdobju ukinili in v bistvu direktnega leta med letališči v bližini doma in Nizozemsko ni. Pogoste so dolge zamude in odpovedi letov. Poleg tega so za letenje obvezni sveži testi, preventivne karantene in podobno, kar še dodatno zakomplicira vrnitev za kratek čas. Zaradi tega mislim, da se ne bom vrnila vse do takrat, ko bodo veljali strogi ukrepi za zajezitev širjenja okužb.

Se vsekakor veseliš svoje izbire?

Brez dvoma, saj sem prepričana, da me bo ta izkušnja močno obogatila. Univerza mi je zelo všeč predvsem zaradi tega, ker je pretežno praktično usmerjena. Veselim se tudi dejstva, da sem odpotovala že avgusta, ko smo pri nas že pričakovali drugi val. V prvih mesecih sem imela možnost, da sem spoznala kraj, v katerem živim, in kar nekaj sošolcev in vrstnikov, tako da zdaj nimam večjih težav z življenjem v tuji državi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme