“Prepričan sem, da bomo to krizo premostili in da nas bo morda tudi kaj izučila!”

Piše: Matej Caharija

V dneh, kakršne doživljamo zdaj, čutimo bolj kot sicer potrebo po varnosti. Zadružna kraška banka Trst Gorica je bančni zavod skupnosti, iz katere izhaja in kateri iz leta v leto vrača z delom pridobljene sadove. Z namenom, da bi spoznali, kako je v tem burnem času ZKB blizu družinam in podjetjem, smo se pogovorili z njenim predsednikom Adrianom Kovačičem.

V kakšni obliki te dni posluje banka? Ali so vse njene poslovalnice odprte?
Vse bančne podružnice razen štandreške te dni obratujejo. Odprte so med 8.20 in 12. uro za nujne bančne transakcije, ki jih ni mogoče opraviti na daljavo. Tudi štandreška bo od ponedeljka, 30. marca, delovala po istem urniku. Kdor namerava v banko, naj se predhodno najavi po telefonu ali elektronski pošti. Kontakti vseh poslovalnic so na voljo na spletni strani www. zkb. it. Marsikatero informacijo nudijo namreč bančni uslužbenci že po telefonu. Kdor mora dvigniti ali polagati gotovino in čeke, se lahko poslužuje bankomatov. Ljudi pozivamo, naj ob nakupih plačujejo z debetnimi in kreditnimi karticami ter naj čim manj posegajo po gotovini. Vabimo jih, naj se poslužujejo storitev e-bankinga tako za pregled stanja na računu kot za izvrševanje nakazil, plačilo položnic, računov in drugih operacij. Če se zgodi, da ljudje, ki te dni pokličejo v banko, ne dobijo takojšnjega odgovora, jim svetujemo, naj malo kasneje spet poskusijo in naj bodo potrpežljivi, saj so telefonske linije zelo zasedene. Nudenje bančnih storitev prebivalstvu zagotavlja državni odlok. Zaradi izrednih razmer, ki veljajo, je bolje, da ljudje ne hodijo po nepotrebnem v poslovalnice. Le tako bomo učinkovito pripomogli k omejevanju širjenja okužb s koronavirusom.

Ali so obiskovalcem v bančnih poslovalnicah na voljo razkužila?
Seveda so. Dogaja pa se, da je težko ponekod razpolagati z zadovoljivimi količinami razkužila. Na bančnih okencih so tudi površine prekrite s pleksi steklom itd. Naša banka je že pred tremi tedni sprejela tovrstne preventivne ukrepe zoper širjenje koronavirusa; ti so se potem izkazali za pravilne. Za nami so tudi že trije tedni spremenjenega načina dela, kateremu smo se morali izredno hitro prilagoditi. Zdaj dela več kot polovica naših uslužbencev od doma. V vseh centralnih uradih banke poteka delo na daljavo, kar pomeni, da zagotavljamo naši skupnosti vse potrebne storitve. Naj se ob tej priložnosti zahvalim vsem sodelavkam in sodelavcem banke, ker so se pozitivno odzvali na novonastale spremembe in so se praktično v zelo kratkem času izučili povsem novega načina dela. Če iščem pozitivne stvari v dani negativni situaciji, moram reči, da se znamo prilagoditi.

Banka je torej v tem času blizu podjetjem in družinam?
Banka je v vseh kriznih časih pomagala svojim članom in strankam. Tako je bilo v času dolge globalne gospodarske krize, ki je bila že za nami, in tako je tudi tokrat. Podjetja, člani in vsi komitenti lahko računajo na podporo banke. Banke zadružnega kredita, pridružene v bančno skupino Cassa Centrale, smo že pred mesecem dni zagotovile konkretno pomoč podjetjem in družinam (odlogi plačevanja obrokov posojil in drugi podporni ukrepi). Kasneje je stopil v veljavo državni odlok, ki primora vse banke v državi, da izvedejo, če kdo seveda zanj zaprosi, odlog plačevanja kredita tako za glavnico kot za obresti do 30. septembra. V vseh podružnicah in komercialnem oddelku ZKB Trst Gorica je bančno osebje na razpolago za nudenje vseh potrebnih informacij oziroma preventivno pokliče stranke, da jim pri tem pomaga. Na nedavni seji upravnega odbora, ki po novem potekajo preko videokonference, smo se domenili za bolj poenostavljene postopke prošenj, ki jih je treba izpolniti za odlog plačevanja obrokov posojil. Tako bodo stranke hitreje prišle do konkretne pomoči. Podjetjem v težavah smo prav tako pripravljeni odobriti tudi namenske kreditne linije.

Evropska centralna banka je namenila veliko denarnih sredstev za financiranje “anti korona” ukrepov …
ECB je odobrila precejšnjo likvidnost bankam, da lahko ta sredstva ponujajo na tržišču. Likvidnost torej ne predstavlja problema. Obrestne mere so tudi izredno nizke. Bančni sistem je torej pripravljen ta sredstva ponuditi odjemalcem. Upam, da bodo evropske oblasti tudi na novo določile razne parametre, na osnovi katerih ocenjujejo poslovanje bank.
Sicer pa moramo v tem trenutku najprej skrbeti za zdravje in spoštovati vsa navodila, da se pandemija seveda ne širi. Potem bo pa treba pomisliti, kako na najboljši možen način rešiti razne probleme, ki bodo nastali v družbi.

Zaradi strahu se verjetno zdaj ljudje ne spuščajo v osebne naložbe, kajne?
Osebne naložbe trenutno mirujejo, saj so na borzi precejšnja nihanja. Stranke naj nekaj časa potrpijo. Na sestanku upravnega odbora smo se spraševali, kako preko operacij na daljavo priskočiti na pomoč ljudem, ki bodo radi investirali svoje prihranke. Za zdaj so seveda druge prioritete.

ZKB TS GO in banke zadružnega kredita so nasploh zavodi, ki so zelo pozorni do socialnih vprašanj. Zdaj po vsej državi darujejo znatno pomoč bolnišnicam in civilni zaščiti. Ali je v okviru bančne skupine Cassa Centrale predvidena kaka solidarnostna iniciativa v pomoč zaradi koronavirusa prizadetim območjem?
V sklopu skupine Cassa Centrale smo že izvedli tovrstno pobudo, o kateri nismo še javno spregovorili. Cilj iniciative z naslovom Intenzivne terapije v boju proti virusu – Zadružne banke so z vami je zbiranje denarnih sredstev za okrepitev oddelkov intenzivne terapije v bolnišnicah. Pobuda za nakup medicinske opreme poteka v sodelovanju z ministrstvom za zdravje. Pri njeni uresničitvi sodelujeta tudi skupina bank zadružnega kredita Iccrea in južnotirolska Reiffeisen. Odprli smo tekoče račune, na katerih bomo zbirali denarno pomoč posameznih zadružnih bank, članov, sodelavcev in strank. Kot banka bomo pa izpeljali še dodatne podporne pobude, s katerimi bomo v kratkem seznanili javnost. Tudi v tem primeru bomo potrdili našo bližino skupnosti, znotraj katere delamo in za razvoj katere si vselej prizadevamo.

Ali imate še kakšno sporočilo, ki bi ga radi posredovali našim bralcem?
Nekaj bi dodal. Iskreno se zahvaljujem vsem vam, tiskanim, spletnim in drugim medijem, ker v tem času odigravate še toliko pomembnejšo vlogo povezovalcev. Kot banka smo konec marca nameravali organizirati področna srečanja, na katerih redno predstavljamo specifične rezultate, ki jih naš zavod dosega, in cilje, ki jih zasledujemo. Ker zaradi znanih razmer teh ne bomo mogli prirediti, bomo medijem v kratkem posredovali te informacije, da lahko po vas pridejo do ljudi.
Izkoristim tudi priložnost, da obvestim, da bomo občni zbor naše banke, potek katerega je bil predviden 10. maja, po vsej verjetnosti preložili na julij.

V teh dneh mnogi poudarjajo, da na svetu ob koncu krize zaradi koronavirusa nič več ne bo, kot je doslej bilo. Kako kot predsednik banke naše skupnosti gledate na spremembe, do katerih bo nedvomno prišlo?
Kriza, kateri smo danes priča, nas sili v to, da se že danes soočimo s potrebo po spremembah. Kar kot banka vedno izpostavljamo, je danes toliko bolj pomembno. Bodimo med seboj povezani in ne glejmo vsak svojega vrtička. Vsi gospodarski akterji moramo stopiti skupaj, saj le v povezovanju in sodelovanju bomo naši skupnosti zagotovili kakovostnejšo pomoč in bomo torej lahko učinkovito kljubovali krizi in izzivom, ki so pred nami. Veliko več odličnosti kot doslej zahteva današnji čas od vseh akterjev, na kateremkoli področju že delujemo. V gospodarstvu in na drugih področjih delovanja so potrebne inovacije, nove zamisli in pogum. Samo skupaj lahko kaj dosežemo. Kot banka bomo odigrali našo vlogo. V tem pogledu bomo še bolj intenzivno kot doslej sodelovali z ostalimi organizacijami, s Kmečko zvezo, Slovenskim deželnim gospodarskim združenjem, LAS-om Kras in drugimi partnerji. Ob koncu krize bo nastopilo “ničto leto”, ko bo treba spet začeti delati s polno paro … Dosti je odvisno od nas, kako in kaj bo. Čeprav je v tem trenutku težko, skušajmo na krizo, ki nas je doletela, gledati tudi kot na priložnost, da bomo na novo postavili temelje našemu vsakdanjemu življenju in delovanju. Prepričan sem, da bomo to krizo premostili in da nas bo morda tudi kaj izučila!
Svet ne bo isti kot prej. Šibkim členom naše družbe bomo morali pomagati, prav tako našim trgovcem, obrtnikom, kmetovalcem, podjetnikom, gostincem in drugim. V tem času je toliko bolj pomembno, da se poslužujemo njihovih pridelkov, proizvodov in storitev. Močnejši bomo lahko le skupaj. Kot banka bomo vedno delali za višanje ravni strokovnosti, profesionalnosti, odgovornosti in etičnosti, vendar se ta proces tiče vseh in si bomo zato morali med seboj pomagati.

Pogovor: Adriano Kovačič, predsednik Zadružne kraške banke Trst Gorica

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme