Kultura

Preplet treh kraških razstavišč in del treh kraških umetnikov

Preplet treh kraških razstavišč in del treh kraških umetnikov

Galerija Lojzeta Spacala v Štanjelu

V Galeriji Lojzeta Spacala v Štanjelu je na ogled razstava z naslovom K3 Černigoj Kosovel Spacal – Magičnost prostora. Razstava je povezala tri najbolj prepoznavne umetnike tržaško-kraškega območja, slikarja Avgusta Černigoja in Lojzeta Spacala ter pesnika Srečka Kosovela.
Trije umetniki, ki ji je Kras zaznamoval, trije različni pogledi na življenje ter en sam Kras, ki ga je vsakdo izmed njih doživljal in upodabljal po svoje, so zapisali v vabilu na dogodek v Javnem zavodu Komenski Kras.
“Na videz nepovezljive ustvarjalne poti so se križale na najrazličnejše načine, največji skupni imenovalec pa je Kras, pokrajina, iz katere so črpali navdih in jo kulturno neizbrisno zaznamovali”, je zapisano v vabilu.
Na ogled je več kot 50 umetniških del iz različnih zbirk, približno polovica je Černigojevih, druga polovica pa Spacalovih. Na panojih je predstavljena Kosovelova poezija, ob tem pa še nekaj manjših Kosovelovih dokumentarnih predmetov, je za STA povedala direktorica Javnega zavoda Komenski Kras Polona Abram.
Na odprtju so sodelovali avtorji postavitve, ki bodo poskrbeli tudi za vodenje po razstavi, popestrili pa ga bodo še s krajšim kulturnim programom. Avtorji postavitve so Marko Arnež kot programski vodja razstave, Nelida Nemec, Davor Kernel iz Goriškega muzeja, Marko Tušek, Mateja Kralj z Ljudske univerze Sežana, Martin Spacal, Franco Vecchiet, Barbara Božičnik iz Holdinga Kobilarna Lipica ter Polona Abram.
V organizaciji razstave so združila moči tri kraška razstavišča, ki skrbijo za zapuščino omenjenih umetnikov: Galerija Avgusta Černigoja iz Lipice, sežanska Kosovelova soba na Ljudski univerzi Sežana in štanjelska Galerija Lojzeta Spacala. Tako je nastala kulturna pot med Lipico, Sežano in Štanjelom, ob kateri bi lahko vzpostavili nove oblike sodelovanja in dogajanja, so zapisali pri Komenskem Krasu, ki je glavni organizator razstave.
Avgust Černigoj (1898-1985) se je rodil v Trstu, kjer je obiskoval umetno-obrtno šolo. Po koncu prve svetovne vojne je poučeval risanje v Postojni. Od leta 1922 je študiral na münchenski akademiji Becker-Gundahel. Obiskoval je tudi znamenito šolo Bauhaus v Weimarju, kjer je bil v neposrednem stiku z umetniki, kot so bili Walter Gropius, Paul Klee, Vasilij Kandinski, Laszlo Moholy-Nagy in Oskar Schlemmer.  (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

09.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!