Preplet pesmi in besede v čast Sloveniji

Piše: Mojca Petaros

OpčineFinžgarjev dom

Večer slovenske pesmi in besede je tradicionalna proslava, ki jo na čast Prešernovemu prazniku vsako leto prireja opensko društvo Finžgarjev dom v sodelovanju s cerkvenim pevskim zborom Sveti Jernej; lani se je prvič zgodilo, da je bila prireditev odpovedana zaradi izbruha pandemije, letos pa so se organizatorji odločili za varno, virtualno različico proslave, kot smo jih v zadnjem letu že vajeni. Letošnji Večer slovenske pesmi in besede je bil premierno predstavljen 7. marca ob 18. uri na Youtube kanalu društva Finžgarjev dom.

Kot je v pozdravnem nagovoru povedala predsednica društva Lučka Susič, je bila letošnja proslava v celoti posvečena Sloveniji, saj ta praznuje tridesetletnico svojega obstoja. Prav v ta namen je Lučka Susič, ki na Opčinah skupaj z Anko Peterlin vodi osnovnošolski gledališki skupini Tamara Petaros, pripravila besedilo v verzih z naslovom Domovina, ki opeva lepote Slovenije; deklamirali so jo mladi igralci obeh gledaliških skupin.

Spletne prireditve poleg vseh omejitev ponujajo tudi veliko novih možnosti. Organizatorji nedeljskega večera so počastitev Slovenije na daljavo izkoristili, da so kot letošnjega slavnostnega govornika povabili posebnega gosta, Lojzeta Peterleta, predsednika prve demokratično izvoljene vlade v Sloveniji. V svojem nagovoru se je spomnil prav trenutka, ko so Slovenci v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, pred točno tridesetimi leti, končno stopili skupaj in uresničili svoj večstoletni sen o samostojni državi. Povedal je, da je praznovanje tistega izjemnega trenutka namenjeno vsem Slovencem, in s citiranjem Prešerna poudaril pomen edinosti in sprave na poti do sreče. “Eno je različnost, drugo pa razdeljenost. Razdeljeni ne moremo graditi močne Slovenije,” je povedal. Nazadnje se je obrnil še na mlade z željo, da nikoli ne bi nehali sanjati, saj je bila tudi samostojna država za Slovence nekoč le sanje, ki so se zdele nemogoče.

Kot sporoča že naslov večera, se v prireditvi prepletata govorjena beseda in glasba. S pesmimi slovenskih skladateljev in pesnikov so nastopili vsi trije domači pevski zbori: CPZ Sveti Jernej in Moška vokalna skupina Stane Malič pod vodstvom Janka Bana ter Dekliška vokalna skupina Vesela pomlad pod vodstvom Mete Praček. Predstavili pa so se tudi mladi instrumentalisti: pianistki Anja De Luisa in Ema Petejan iz razreda Petre Grassi, flavtistka Nika Simonič iz razreda Irine Perosa in kitaristka Ksenija Štekar iz razreda Kristjana Stoparja. Na koncu sta kot gosta nastopila še glasbenika iz Godbenega društva Prosek Andrejka Možina in Tomaž Nedoh. Ob glasbi so se zvrstile tudi plesne točke mladih igralcev iz gledaliških skupin, za katere je poskrbela koreografinja Raffaella Petronio.

Zasnovo proslave sta si zamislili Lučka in Breda Susič, ki je prireditev tudi režirala. Za snemanje in montažo je poskrbel Marco Clari. Posnetke in fotografije z različnih koncev Slovenije, ki smo jih lahko občudovali na zaslonu ob poslušanju zborov, glasbenikov in recitatorjev, so poskrbeli Jurij Lavrenčič, Tomaž in Matej Susič ter Marija Brnot. Dogodek je podprl Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme